ΥΓΕΙΑ

Βραχύβια η ανοσία από τον κορωνοϊό αποκαλύπτει νέα έρευνα

Βραχύβια η ανοσία από τον κορωνοϊό αποκαλύπτει νέα έρευνα

Οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από τον ιό COVID-19 ενδέχεται να χάσουν την ανοσία που έχουν αποκτήσει μέσα σε λίγους μήνες, συμπεραίνει μία νέα έρευνα που διενήργησε ομάδα επιστημόνων του King’s College του Λονδίνου, η οποία ισχυρίζεται ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μολύνει εκ νέου τους πρώην ασθενείς μετά από ένα χρόνο, όπως το κοινό κρυολόγημα, λειτουργώντας δηλαδή εποχικά και προσβάλλοντας ξανά και ξανά μερίδες του πληθυσμού. Η έρευνα είναι η πρώτη που διερευνά αναλυτικά την ανοσολογική αντίδραση των ασθενών και των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας για διάστημα τριών μηνών μετά την αρχική εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο του Guardian, οι επιστήμονες ανέλυσαν την ανοσολογική αντίδραση περισσότερων από 90 ασθενών και εργαζομένων του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, και έφτασαν στο συμπέρασμα ότι τα αντισώματα που μπορούν να αποκρούσουν τον ιό είναι εξαιρετικά ισχυρά τρεις περίπου εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, μετά το πέρας των οποίων αρχίζουν σταδιακά να εξασθενούν. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ το 60% των ασθενών παρουσιάζει ισχυρά αντισώματα κατά τη διάρκεια της μάχης του με τον  ιό, μόλις ένα 17% διατηρεί αυτή την ισχυρή ανοσολογική αντίδραση τρεις μήνες μετά την ανάρρωση του, με τα αντισώματα να εμφανίζονται μέχρι και 23 φορές πιο αδύναμα από τη στιγμή που έπιασαν το «πικ» τους. Ακόμη, σύμφωνα με την έρευνα, τα αντισώματα παρουσιάζουν μεγαλύτερη ισχύ και αντοχή στο χρόνο στις πιο «βαριές» περιπτώσεις προσβολής από τον νέο κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα δεδομένα θα έχουν επιπτώσεις και στις προσπάθειες για εύρεση ενός αποτελεσματικού εμβολίου απέναντι στον νέο κορωνοϊό, καθώς τα αντισώματα που θα προσφέρει στον οργανισμό ένα πιθανό εμβόλιο, θα είναι εξίσου προσωρινά, δημιουργώντας την αναγκαιότητα για επαναλαμβανόμενες δόσεις, καθώς η κάθε δόση δεν θα έχει ισχύ για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ή τριών μηνών.

Τέλος, τα συμπεράσματα αυτά θέτουν σε ακόμη πιο έντονη αμφισβήτηση τις θεωρίες περί αντιμετώπισης του ιού μέσω της «ανοσίας της αγέλης», κάνοντας τες να φαίνονται εξαιρετικά μη αποδοτικές μπροστά στο ενδεχόμενο εποχικών κυμάτων του ιού, που θα προσβάλλουν εκ νέου τον κόσμο κάθε μερικούς μήνες, καθώς η ανοσία που θα έχει δημιουργήσει η πρώτη μόλυνση θα είναι σαν μην έχει υπάρξει ποτέ.