Θετική η χορήγηση εμβολίου σε 45 εθελοντές

Θετική η χορήγηση εμβολίου σε 45 εθελοντές

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης του πειραματικού εμβολίου που παρασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna Inc. Οπως σημειώνει σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση Τhe New England Journal of Medicine, το εμβόλιο πυροδότησε την παραγωγή αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού και εμφανίζεται να είναι ανεκτό από τον οργανισμό των 45 εθελοντών που το δέχτηκαν.

Το εμβόλιο της Moderna ήταν το πρώτο που χορηγήθηκε πειραματικά σε ανθρώπους και στις 27 Ιουλίου  αναμένεται να ξεκινήσει τη «φάση τρία» της κλινικής δοκιμής, χορηγούμενο σε 30.000 ανθρώπους, οι μισοί από τους οποίους θα αποτελέσουν την «ομάδα ελέγχου» και θα λάβουν ψευδοφάρμακο. Στόχος της κλινικής μελέτης, που θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, είναι  οι εμβολιασθέντες να έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες προσβολής από τον κορωνοϊό συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στην επιστροφή στην ομαλότητα είναι η ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου και η βελτίωση των θεραπευτικών προσεγγίσεων κατά της COVID-19. Δεκάδες εταιρείες κάνουν αγώνα δρόμου για να πετύχουν αμφότερους τους στόχους.

Οι ειδικοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη περισσότερων του ενός εμβολίων, καθώς η παραγωγή εκατομμυρίων δόσεων από οποιαδήποτε μεμονωμένη εταιρεία είναι ανέφικτη.

Το εμβόλιο της Moderna χρησιμοποιεί γενετικό υλικό του κορωνοϊού (mRNA) προκειμένου να πυροδοτήσει ανοσοποιητική αντίδραση. Οπως διαπιστώθηκε, μετά τη δεύτερη δόση του, οι εθελοντές ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα τα οποία, σε εργαστηριακά πειράματα, αδρανοποιούν τον μολυσματικό παράγοντα.

Τέλος, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης  Νοσημάτων (ECDC) για την πιθανότητα αερογενούς μετάδοσης του κορωνοϊού σε κλειστούς χώρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ταυτόχρονα, μελετά τις πιθανότητες μετάδοσης σε εργασιακούς χώρους, καθώς και από συστήματα κλιματισμού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή