ΥΓΕΙΑ

Μεγαλύτερος κίνδυνος σοβαρής νόσου και θανάτου από κορωνοϊό για τους παχύσαρκους

Μεγαλύτερος κίνδυνος σοβαρής νόσου και θανάτου από κορωνοϊό για τους παχύσαρκους

Υψηλότερος σε παχύσαρκα άτομα φέρεται να είναι ο κίνδυνος σοβαρών προβλημάτων στην υγεία και θανάτου από την COVID-19, βάσει μίας πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Endocrinology. Τη μελέτη παραγματοποίησε ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, η οποία εξέτασε 482 περιπτώσεις ασθενών με COVID-19, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν μεταξύ 1ης Μαρτίου και 20 Απριλίου 2020.

Από τους 482 ασθενείς που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα, 202 (41,9%) είχαν δείκτη μάζας σώματος <25 kg / m2, 176 (36,5%) μεταξύ 25 και 29,9 kg / m2, 84 (17,4%) μεταξύ 30 και 34,9 kg / m2 και 20 (4,1%) είχαν δείκτη μάζας σώματος ≥ 35 kg / m2, με τις τιμές δείκτη μάζας σώματος άνω του 30 να υποδηλώνουν παχυσαρκία.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος αναπνευστικής ανεπάρκειας και εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας ήταν σημαντικά πιο υψηλός σε ασθενείς με COVID-19 και δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 30 και 34,9 kg / m2, καθώς και σε ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος ≥ 35 kg / m2. Ομοίως, ο κίνδυνος θανάτου ήταν σημαντικά υψηλότερος μεταξύ των ασθενών με κορωνοϊό και δείκτη μάζας σώματος ≥ 35 kg / m2. 

Συμπερασματικά, μεταξύ 482 ασθενών που νοσηλεύτηκαν για COVID-19, τιμές δείκτη μάζας σώματος ≥ 30 kg / m2 συσχετίστηκαν με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας, εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας και θανάτου. Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη προσδιορισμού του δείκτη μάζας σώματος και την εκτίμηση της γενικής κατάστασης της υγείας κάθε ασθενούς με νόσο COVID-19, ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα οι ασθενείς που βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και επιπλοκών. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η έκβαση της λοίμωξης SARS-CoV-2 εξαρτάται από το μεταβολικό προφίλ των ασθενών και ότι η παχυσαρκία, που συνδέεται επίσης με το διαβήτη και το μεταβολικό σύνδρομο, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Επιπλέον, σημαντικό εύρημα αποτελεί η ανεύρεση συσχέτισης μεταξύ οποιουδήποτε βαθμού παχυσαρκίας και σοβαρής νόσου COVID-19, διότι υποδηλώνει ότι ακόμα και τα άτομα με ήπιου βαθμού παχυσαρκία θα πρέπει να αναγνωριστούν ως πληθυσμός υψηλού κινδύνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ