«Μικρο-πάγκρεας» κατά διαβήτη 1 και 2

«Μικρο-πάγκρεας» κατά διαβήτη 1 και 2

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μικροσκοπικό τεχνητό πάγκρεας με δυνατότητα να θεραπεύει τον σακχαρώδη διαβήτη κατασκεύασε βιοτεχνολογική εταιρεία στο Ισραήλ. Μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να αιτηθεί την έναρξη κλινικής δοκιμής του στη Βρετανία.

Η Betalin Therapeutics, όπως ονομάζεται η εταιρεία, εκτιμά ότι το «βιοτεχνολογικό πάγκρεας» θα απελευθερώσει τα εκατομμύρια διαβητικών από την ανάγκη ενέσεων ινσουλίνης και διαρκών μετρήσεων των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Εχει σχεδιαστεί για άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 (νεανικό), αλλά και τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, που χρειάζεται να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης. Η εταιρεία αισιοδοξεί ότι το σύστημά της θα βρίσκεται στην αγορά πριν από το 2024.

Το στοιχείο καινοτομίας που περιέχει το μικρο-πάγκρεας είναι ένα βιολογικό ικρίωμα κατασκευασμένο από ιστούς πνευμόνων χοίρων, όπου έχουν τοποθετηθεί βήτα κύτταρα, δηλαδή αυτά που απελευθερώνουν ινσουλίνη, αναλόγως του επιπέδου σακχάρου στο αίμα. Το τεχνητό πάγκρεας, που είναι μόλις ορατό από το ανθρώπινο μάτι, εμφυτεύεται υποδορίως στον γλουτό με τη χρήση τοπικού αναισθητικού.

«Η πρωτοποριακή τεχνολογία μας επιτρέπει στον οργανισμό του ασθενούς να ιαθεί μόνος του», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νικολάι Κουνισέρ. «Επί του παρόντος, έχουμε εστιάσει τις προσπάθειές μας στον διαβήτη, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες παθήσεις που θα προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε με σύμμαχο την τεχνολογία». Η τεχνολογία που χρησιμοποίησε η Betalin αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Μπετράνο Μιτράνι, του Ινστιτούτου Επιστημών Ζωής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι επέλεξε τη Βρετανία για την κλινική δοκιμή της συσκευής επειδή έχει ήδη εγκρίνει το λεγόμενο «Πρωτόκολλο Εντμοντον», μια άλλη θεραπεία του διαβήτη κατά την οποία εμφυτεύονται βήτα κύτταρα στο ήπαρ. Ωστόσο, η ισραηλινή εταιρεία υποστηρίζει ότι το μικρο-πάγκρεας θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας, θα είναι αποδοτικότερο και τελικά φθηνότερο, παρότι θα κοστίζει περισσότερο από 34.500 ευρώ.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ιδρυμα Διαβήτη, άνω των 460 εκατομμυρίων άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο, αν και πολλοί ασθενείς παραμένουν αδιάγνωστοι. Ερευνα που εκπόνησε το 2016 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπίστωσε ότι η μεταβολική διαταραχή είναι η έβδομη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, πάνω ακόμη και από τα τροχαία δυστυχήματα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή