Η τεχνική REZUM αλλάζει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη

Η τεχνική REZUM αλλάζει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα, καινοτόμος θεραπεία που αποκαλείται Rezum αλλάζει τα δεδομένα για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Η συγκεκριμένη θεραπεία θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική, παρόλο που είναι ελάχιστα παρεμβατική και δεν περνά από τη χειρουργική κλίνη. Ουσιαστικά αξιοποιεί τη φυσική ενέργεια που «αποθηκεύεται» σε λίγες σταγόνες νερού, για να συρρικνώσει τον διογκωμένο προστάτη. Οι θερμοδυναμικές ιδιότητες του νερού και ειδικά οι υδρατμοί παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία. Η θερμική ενέργεια στοχεύει στην υπερπλασία και νεκρώνει τα πάσχοντα κύτταρα του ιστού, χωρίς να επηρεάζει τους παράπλευρους ιστούς. Όταν ο υδρατμός φτάνει στον ιστό, όλη η αποθηκευμένη ενέργεια απελευθερώνεται. Μάλιστα, με την επαφή με τον ιστό, που έχει τη θερμοκρασία του σώματος, οι υδρατμοί συμπυκνώνονται. Αυτή η αλλαγή σε υγρή μορφή έχει ως αποτέλεσμα να διαχέεται ενέργεια στις μεμβράνες των κυττάρων του υπό στόχευση ιστού, προκαλώντας αυτόματη νέκρωσή τους. Χωρίς τομές και γενική αναισθησία, ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στην καθημερινότητά του την ίδια ημέρα της επέμβασης, ενώ διατηρεί τις λειτουργίες της στύσης και της εκσπερμάτισης, χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα της ζωής του.

Νέα εποχή και στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε και τα θεαματικά αποτελέσματα στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη που εξασφαλίζει η ρομποτική χειρουργική, καθώς η αιμορραγία ελαχιστοποιείται, ο χρόνος νοσηλείας μηδενίζεται και ιδιαίτερα για νέους σε ηλικία άνδρες καθίσταται πλέον επέμβαση εκλογής. Ένα από τα τελευταία τεχνολογικά επιτεύγματα αποτελεί τo υπερσύγχρονο μηχάνημα Robotic HIFU (High Intensity Focal Ultrasound) Focal One. Η εφαρμογή του απαιτεί μόλις λίγα λεπτά και εγγυάται ογκολογική ασφάλεια, εξαλείφοντας κινδύνους όπως η ακράτεια και η στυτική δυσλειτουργία. Θεωρείται επίσης ιδανική επιλογή σε περιπτώσεις ετερόπλευρου καρκίνου, σε ασθενείς μεγαλύτερων ηλικιών, όπου δεν ενδείκνυται ριζική προστατεκτομή.

Η θεραπεία HIFU πραγματοποιείται με την εκπομπή υψηλής έντασης κυμάτων υπερήχου στην πάσχουσα περιοχή. Η ακριβής σύντηξη της απεικόνισης με μαγνητική τομογραφία, η ελάχιστα επεμβατική τεχνική, η ρομποτική ακρίβεια και η αποδοτική ενέργεια HIFU, ταυτόχρονα με την αξιολόγηση της θεραπείας στο τέλος αυτής, βοηθούν καθοριστικά στη μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη.

Ένα άλλο από τα πιο σημαντικά νέα όπλα στα χέρια των χειρουργών είναι το σύγχρονο ρομποτικό σύστημα DA VINCI X. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του συστήματος DA VINCI στη ρομποτική χειρουργική για τη ριζική προστατεκτομή είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά έναντι της ανοικτής επέμβασης, αλλά και της λαπαροσκοπικής. Με αυτή τη μέθοδο η χειρουργική τομή ελαχιστοποιείται και το πάσχον όργανο αφαιρείται, χωρίς να επηρεάζονται ή να τραυματίζονται οι παρακείμενες δομές και ιστοί. Το σύστημα προσφέρει ελευθερία κινήσεων, τρισδιάστατη και ακριβέστερη εικόνα του χειρουργικού πεδίου, εργονομική θέση της χειρουργικής ομάδας και άρση των περιορισμών που ισχύουν στις άλλες επεμβάσεις.

Η τεχνική REZUM αλλάζει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη-1

Ευχαριστούμε τον ουρολόγο Δρα Ανδρέα Ανδρέου

T.Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής (Chef de Clinique) Nοσοκομείου Foch Παρίσι 

Διευθυντής Β’ Ουρολογικής Κλινικής Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή