Η ρομποτική χειρουργική δεν είναι επιστημονική φαντασία

Η ρομποτική χειρουργική δεν είναι επιστημονική φαντασία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ίσως πριν από δύο δεκαετίες η ρομποτική χειρουργική να ακουγόταν ως μια υπόθεση επιστημονικής φαντασίας, όπως κάποτε αντιμετωπίζαμε την κατάκτηση του διαστήματος. Το παράδειγμα δεν είναι τυχαίο, καθώς σε μεγάλο ποσοστό η ρομποτική χειρουργική βασίζεται σε τεχνολογία της NASA. Εδώ και 15 χρόνια έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε υπερ-εξειδικευμένα νοσοκομεία και κλινικές σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός των ρομποτικών επεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως με επιτυχία ανέρχεται πλέον σε πολλά εκατομμύρια.

Η ρομποτική χειρουργική τεχνολογία και τεχνική αποτελεί την κορυφαία σύγχρονη εξέλιξη και καινοτομία της χειρουργικής και αποτελεί μετεξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Με την εισαγωγή και την προσθήκη της ρομποτικής τεχνολογίας στη λαπαροσκοπική προσέγγιση ελαχιστοποιείται και σχεδόν μηδενίζεται το ποσοστό των χειρουργικών επεμβάσεων που διενεργούνται μέσω της «κλασικής χειρουργικής» και των μεγάλων (ανοικτών) χειρουργικών τομών.

Στη γυναικολογία και στη γυναικολογική χειρουργική η ρομποτική τεχνική διασφαλίζει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε περίπλοκα γυναικολογικά προβλήματα, όπως:

“Καλοήθεις παθήσεις μήτρας, ωοθηκών, σαλπίγγων, όπως π.χ. ινομυώματα, κύστεις ωοθηκών, κύστεις σαλπίγγων, ενδομητρίωση, συμφύσεις, υδροσάλπιγγες, αφαίρεση μήτρας (υστερεκτομή) κ.ά.

“Παθήσεις με πρόπτωση πυελικών οργάνων, όπως π.χ. πρόπτωση μήτρας, πρόπτωση ουροδόχου κύστης, πρόπτωση κολπικού θόλου ύστερα από υστερεκτομή κ.ά.

“Διερεύνηση χρόνιου πυελικού πόνου

“Κακοήθεις παθήσεις, όπως καρκίνος της μήτρας, καρκίνος τραχήλου μήτρας, καρκίνος  ωοθηκών, υποτροπή καρκίνου με εφαρμογή ρομποτικής υστερεκτομής, αφαίρεσης λεμφαδένων κ.ά.

Σε περιπτώσεις γυναικείας υπογονιμότητας που οφείλεται σε ανατομικούς παράγοντες, η ρομποτική χειρουργική προσφέρει μια πολύτιμη επιλογή σε ασθενείς με παθήσεις όπως ενδομητρίωση, κύστεις ωοθηκών, ινομυώματα, συμφύσεις σαλπίγγων, υδροσάλπιγγες και αρκετές ακόμα περιπτώσεις, και η εφαρμογή της βελτιστοποιεί την πιθανότητα αυτόματης σύλληψης, την πιθανότητα επιτυχίας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς και την πιθανότητα επιτυχούς έκβασης της εγκυμοσύνης.

Στην εποχή της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η ρομποτική χειρουργική αποκτά ιδιαίτερη αξία, διότι με την ελαχιστοποίηση του χρόνου επέμβασης και νοσηλείας μειώνεται και ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής λοίμωξης.

Βασικά μειονεκτήματα της ρομποτικής μεθόδου αποτελούν τα εξής:

“Το αυξημένο κόστος, αν και αυτό αντισταθμίζεται έως έναν βαθμό από τον μειωμένο χρόνο και κόστος μετεγχειρητικής νοσηλείας και από την ταχύτατη επαναφορά της ασθενούς στην παραγωγική δραστηριότητα.

“Η περιορισμένη διαθεσιμότητα της ρομποτικής χειρουργικής από μικρό μόνο αριθμό πιστοποιημένων χειρουργικών ομάδων.

Η ρομποτική χειρουργική δεν είναι επιστημονική φαντασία-1

Ευχαριστούμε τον Δρα Ηλία Τσάκο MD, FRCOG Μαιευτήρα Χειρουργό Γυναικολόγο
Μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Γυναικολόγων Λονδίνου 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή