Κορωνοϊός: Σύντομα έτοιμο και δεύτερο ρωσικό εμβόλιο

Κορωνοϊός: Σύντομα έτοιμο και δεύτερο ρωσικό εμβόλιο

1' 16" χρόνος ανάγνωσης

Η Ρωσία ετοιμάζει και δεύτερο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με το αρχικό στάδιο ελέγχων να ολοκληρώνεται ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο RIA.

Μετά το εμβόλιο Sputnik V, που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι στο τελικό στάδιο και το έχει λάβει δοκιμαστικά ακόμη και η κόρη του, η Ρωσία προσδοκά να έχει και εναλλακτικό εμβόλιο διαθέσιμο σύντομα, για διάθεση εντός και εκτός της χώρας.

Πρόκειται για φόρμουλα που έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Βέκτορ και αναμένεται να έχει ως τις 30 Σεπτεμβρίου περάσει και τη δεύτερη φάση κλινικών ελέγχων που άρχισε τον Αύγουστο, με βάση την ανακοίνωση της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας της υγείας των καταναλωτών τη Δευτέρα.

Το Sputnik V αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνας Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέγια και ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για αυτό από 20 χώρες, όπως έχει ανακοινώσει η Μόσχα.

Σύμφωνα με το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων, η Ρωσία θα είναι σε θέση να παράγει κάθε χρόνο πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου Sputnik V σε πέντε χώρες. Ωστόσο Δυτικοί επιστήμονες δεν έχουν ακόμη πειστεί για την αποτελεσματικότητά του και την ασφάλειά του.

Παράλληλα οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι το 24ωρο που πέρασε καταγράφηκαν 5.185 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τα οποία ανέρχεται σε 1.030.690 ο συνολικός απολογισμός τους στη Ρωσία, την τέταρτη χώρα σε αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν επίσης τον θάνατο 51 ανθρώπων το 24ωρο που πέρασε, με τους οποίους ανέρχεται σε 17.871 ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την Covid-19 στη χώρα.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ria, Tass