ΥΓΕΙΑ

Βρετανία: Ανίχνευση όγκων και οστεοπόρωσης με ακτίνες λέιζερ

Βρετανία: Ανίχνευση όγκων και οστεοπόρωσης με ακτίνες λέιζερ

Στην ανάπτυξη πρωτοποριακών ιατρικών μηχανημάτων επενδύει βρετανική κυβέρνηση, χρηματοδοτώντας πανεπιστημιακά προγράμματα για τη δημιουργία συσκευών ανίχνευσης και θεραπείας ασθενειών που θα χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και ακτίνες λέιζερ.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως θα επενδύσει 32 εκατ. στερλίνες (35,6 εκατ. ευρώ) σε προγράμματα παραγωγής πρωτοποριακών ιατρικών μηχανημάτων με τη χρήση προωθημένης τεχνολογίας για τη διάγνωση και τη θεραπεία πολλών ασθενειών.

Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα Daily Mail, η υφυπουργός Επιστημών Αμάντα Σόλογουει πρόκειται αργότερα τη Δευτέρα να εξειδικεύσει την κρατική επένδυση σε προγράμματα έξι πανεπιστημίων ανά τη Βρετανία.

Ενα από αυτά, που αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, θα χρησιμοποιεί λέιζερ για να βελτιώσει τη δυνατότητα διάγνωσης ασθενειών όπως η οστεοπόρωση και οι κακοήθεις όγκοι. Θα χρησιμοποιεί τρισδιάστατες απεικονίσεις των ιστών στον οργανισμό για τον εντοπισμό ανωμαλιών. Σκοπός είναι η δημιουργία μηχανημάτων σαν τις συσκευές ασφαλείας στα αεροδρόμια, περνώντας μέσα από τα οποία θα ανιχνεύονται τυχόν προβλήματα υγείας εντός δευτερολέπτων.

Αλλο πρόγραμμα, του Πανεπιστημίου Χέριοτ-Γουότ, προβλέπει την επέκταση της χρήσης ακτινών λέιζερ, οπτικών ινών και τεχνολογιών απεικόνισης για τη θεραπεία ασθενειών από βακτήρια ή ιούς σε περιοχές του οργανισμού με δύσκολη πρόσβαση, όπως οι πνεύμονες. Το μηχάνημα που ετοιμάζεται θα απομονώνει επίσης καρκινικά κύτταρα χωρίς να πειράζει τα υγιή γύρω τους, καθιστώντας εγχειρίσιμους πολύ περισσότερους όγκους.

Πηγή: Daily Mail