«Εγκεφαλική ομίχλη» εξαιτίας της COVID-19

«Εγκεφαλική ομίχλη» εξαιτίας της COVID-19

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη διάγνωσή του με COVID-19 τον Μάρτιο, ο Μάικλ Ρέιγκαν απώλεσε κάθε μνήμη από το ταξίδι του στο Παρίσι, παρότι αυτό είχε πραγματοποιηθεί εβδομάδες νωρίτερα. Ιαθέντες ασθενείς περιγράφουν ανάλογα συμπτώματα, λες και η ασθένεια του κορωνοϊού προκαλεί ένα ιδιότυπο είδος άνοιας. Το φαινόμενο έχει ονομασθεί «εγκεφαλική ομίχλη» της COVID-19, ενώ τα κύρια χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, σύγχυση, δυσκολία συγκέντρωσης, ζάλη και προβλήματα έκφρασης. Ολοένα και περισσότεροι επιζήσαντες από COVID-19 τονίζουν ότι η εγκεφαλική ομίχλη πλήττει την ικανότητά τους να εργασθούν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει στα αίτια εμφάνισης της ομίχλης, με τις επικρατέστερες θεωρίες να την αποδίδουν σε αντίδραση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος στον ιό ή σε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο.

Σύγχυση, παραισθήσεις και άλλες αλλοιώσεις της πνευματικής ικανότητας έχουν καταγραφεί σε ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι εμφάνισαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Νέα μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς αυτοί χρήζουν συνήθως μακροχρόνιας νοσηλείας, εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και συχνά αδυνατούν να ακολουθήσουν την καθημερινή τους ρουτίνα, αμέσως μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

Ο κ. Ρέιγκαν αναφέρει ότι, εκτός από το ταξίδι στο Παρίσι, έχει ξεχάσει εντελώς τα περασμένα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. «Κοιτάζω όλες αυτές τις φωτογραφίες από τον Πύργο του Αϊφελ, τις κατακόμβες, τη συναυλία της Μαντόνα που παρακολουθήσαμε με τον σύντροφό μου και δεν θυμάμαι απολύτως τίποτα», λέει ο κ. Ρέιγκαν. Οι ιατροί δεν γνωρίζουν ακόμη εάν τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν ή θα εξαφανισθούν τελείως. Ο κ. Ρέιγκαν, ο οποίος έχει χάσει την αίσθηση προσανατολισμού του, ακολουθεί τις συμβουλές νευρολόγου που του συστήνει ασκήσεις «αστικής πλοήγησης». Οι ασκήσεις αφορούν την επιλογή μιας διαδρομής, λίγα τετράγωνα από το σπίτι του, την οποία πρέπει να σχεδιάσει και να ακολουθήσει με τη βοήθεια του συντρόφου του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή