Η ενδομήτρια ζωή καθορίζει την υγεία των παιδιών

Η ενδομήτρια ζωή καθορίζει την υγεία των παιδιών

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική επίδραση φαίνεται πως έχει η ψυχική κατάσταση της μέλλουσας μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της για τη μελλοντική υγεία του αγέννητου παιδιού της. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ολλανδική μελέτη που εκπονήθηκε από τους ερευνητές του τμήματος Παιδιατρικής του Ιατρικού Κέντρου Ερασμος, με έδρα το  Ρότερνταμ, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Thorax.  
Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες, κάποιες ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος που μπορεί να νιώθει η έγκυος, συνδέονται με σημαντική ενίσχυση των πιθανοτήτων εμφάνισης προβλημάτων στους πνεύμονες των παιδιών που θα γεννηθούν ή ακόμα εμφάνιση άσθματος.

Προκειμένου να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα, οι Ολλανδοί ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία σχετικά με 4.231 παιδιά ηλικίας δέκα ετών. Το 6% των παιδιών είχε διαγνωστεί με άσθμα. Ταυτόχρονα οι ερευνητές αποπειράθηκαν να αξιολογήσουν την ψυχική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οπως διαπιστώθηκε, τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σχετίζονταν με αυξημένο κατά 45% έως 92% κίνδυνο για την εμφάνιση άσθματος στα παιδιά τους ακόμα και μακροπρόθεσμα. Αντιθέτως, η ψυχική κατάσταση του πατέρα δεν φάνηκε να παίζει αντίστοιχο ρόλο, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές να θεωρήσουν ότι η επιβάρυνση των πνευμόνων των παιδιών συνέβαινε κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής τους. 

Οι ερευνητές εκτιμούν ως πιθανότερη βιολογική εξήγηση την παραγωγή ορμονών του στρες από τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάτι που όπως φαίνεται μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των πνευμόνων του εμβρύου. Η τελευταία αυτή μελέτη, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη που συνδέει την ενδομήτρια ζωή με τα αναπνευστικά προβλήματα του παιδιού μετά τη γέννηση. Μία αρκετά παλαιότερη ολλανδική μελέτη πάλι, η οποία είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό Lancet, είχε υποδείξει και μία ακόμα σχέση που συνέδεε την κατάσταση υγείας της εγκύου με τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος στα παιδιά. Οι Ολλανδοί επιστήμονες τότε είχαν δείξει ότι οι γυναίκες οι οποίες ήταν υπέρβαρες (με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο από 25) όταν έμειναν έγκυες, είχαν αυξημένο κίνδυνο να φέρουν στον κόσμο παιδιά, τα οποία θα μπορούσαν να εμφανίσουν άσθμα κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται τα παιδιά που ταλαιπωρούνται σε όλη τους τη ζωή από ασθματικές κρίσεις. Ενδεικτικά στις ΗΠΑ, σήμερα ο ένας στους δώδεκα νοσεί από άσθμα, ενώ η αντίστοιχη αναλογία το 2001 ήταν ένας ανά δεκατέσσερις. Μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal, αποδίδει εν μέρει την αύξηση των ασθματικών σε επιδείνωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το κάπνισμα και άλλα. Ενδεικτικά μελέτη που εκπονήθηκε από Δανούς επιστήμονες έδειξε ότι μητέρες που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο ασθματικά παιδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή