ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ασθενείς με ομάδα αίματος Ο αντιδρούν καλύτερα στον κορωνοϊό

astheneis-me-omada-aimatos-o-antidroyn-kalytera-ston-koronoio-561117409

Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Ο μπορεί να είναι λιγότερο ευάλωτοι στην Covid-19 και έχουν μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά, σύμφωνα με δύο έρευνες που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Κάποιοι ειδικοί πάμτως σχολιάζουν ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη επ’ αυτού.

Οι έρευνες παρέχουν αποδείξεις ότι η ομάδα αίματος παίζει τον ρόλο της στην αντίδραση του οργανισμού στον κορωνοϊό, αλλά οι αιτίες της σύνδεσης αυτής δεν είναι σαφείς και χρειάζεται να διερευνηθούν.

Μια έρευνα στη Δανία έδειξε ότι παρότι στην ομάδα Ο ανήκει περί το 41,7% του πληθυσμού της χώρας, το ποσοστό όσων νόσησαν με Covid-19 και ανήκουν στην ομάδα αυτή πέφτει στο 38,4%. Αντιθέτως το ποσοστό της άλλης μεγάλης ομάδας, της Α (όπου ανήκει το 42,4% του πληθυσμού στη σκανδιναβική χώρα) ανέρχεται στο 44,4% όσων ασθένησαν.

Σε άλλη έρευνα, στον Καναδά, οι επιστήμονες βρήκαν ότι μεταξύ 95 σοβαρά ασθενών με Covid-19 ένα τεράστιο ποσοστό επιπέδου 84% διασωληνώθηκαν ανήκοντας στις ομάδες Α και ΑΒ, σε σύγκριση με τους σοβαρά ασθενείς των ομάδων Ο και Β που διασωληνώθηκαν σε ποσοστό 61% μόνο.

Η καναδική έρευνα εντόπισε ακόμη ότι όσοι ανήκουν στις ομάδες αίματος Α και ΑΒ είχαν μεγαλύτερη παραμονή στην εντατική, με μέσο όρο της 13,5 ημέρες, έναντι μόνο εννέα ημερών για όσους ανήκουν στις ομάδες Ο και Β.

Πηγή: CNN