Η κλινική πορεία των ασυμπτωματικών

Η κλινική πορεία των ασυμπτωματικών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον ένα στα δύο άτομα που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 και δεν έχουν συμπτώματα τη στιγμή της διάγνωσης, θα παραμείνει ασυμπτωματικός. Αυτό καταδεικνύει μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο πλέον έγκριτο ιατρικό περιοδικό New Journal of Medicine και η οποία ανέλυσε δεδομένα από τη μεγάλη συρροή κρουσμάτων που είχε καταγραφεί στο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Θιοντόρ Ρούζβελτ».

Οπως αναφέρουν οι καθηγητές της θεραπευτικής κλινικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης), η πορεία των ασθενών που είναι ασυμπτωματικοί τη στιγμή της θετικής εξέτασης PCR από ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό επίχρισμα δεν έχει μελετηθεί πλήρως έως σήμερα. Ετσι, είναι πολύ πιθανό άτομα που χαρακτηρίζονται ασυμπτωματικά, τελικά να αναπτύξουν αργότερα συμπτώματα έστω και ήπια. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που είναι τόσο δύσκολο για τους επιστήμονες να εξαγάγουν σαφή συμπεράσματα για το ποσοστό των ασυμπτωματικών ατόμων. Δεδομένα από τους ασθενείς που βρέθηκαν στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess» στην αρχή της πανδημίας έδειξαν ότι από τους 96 ασυμπτωματικούς επιβαίνοντες, 11 εμφάνισαν συμπτώματα της λοίμωξης κατά τη διάρκεια της 14ήμερης καραντίνας τους.

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, μελετήθηκαν 4.779 πεζοναύτες, πλήρωμα του αεροπλανοφόρου «Ρούζβελτ», με μέση ηλικία τα 27 έτη (από 18 έως 59) και στην πλειονότητά τους άνδρες (78%). Εξ αυτών 1.271 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Την ώρα της εξέτασης, 293 (22%) ήταν συμπτωματικοί και οι υπόλοιποι 978 δεν ανέφεραν κανένα σύμπτωμα.

Από τους ασυμπτωματικούς την ώρα της εξέτασης, οι 572 (58,4%) δεν ανέπτυξαν συμπτώματα κατά τη διάρκεια των 10 εβδομάδων, που ήταν και ο χρόνος παρακολούθησής τους. Από τους υπόλοιπους που ανέπτυξαν συμπτώματα, ελάχιστοι χρειάστηκαν νοσηλεία (1,7%) και διασωλήνωση (0,3%) και μόνον ένας κατέληξε.

Οπως σημειώνουν οι καθηγητές, «συμπερασματικά, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς κατά τη στιγμή της διάγνωσης του SARS-CoV-2 έχουν σημαντικές πιθανότητες να μην εμφανίσουν συμπτώματα την ώρα της λοίμωξης. Ωστόσο, μπορούν να μεταδίδουν τον ιό καθ’ όλη τη διάρκεια που παραμένουν θετικοί στον νέο κορωνοϊό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή