Νέο, πολλά υποσχόμενο φάρμακο κατά της Covid-19

Νέο, πολλά υποσχόμενο φάρμακο κατά της Covid-19

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων, αλλά ενθαρρυντικά νέα έχουμε και σε εκείνο των υποψήφιων θεραπειών για την Covid-19. 

Όπως μεταδίδει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, πριν από λίγες ημέρες η βιοτεχνολογική φαρμακευτική εταιρεία Formycon με έδρα το Planegg-Martinsried λίγο έξω από το Μόναχο αιφνιδίασε θετικά με την ανακοίνωση ότι ένας από τους αναστολείς του ιού SARS-CoV-2, που έχει αναπτύξει η εταιρεία, μπορεί να σταματήσει σχεδόν ολοσχερώς την εξέλιξη των συμπτωμάτων της λοίμωξης. Το όνομα του αναστολέα είναι FYB207.

«Οι βαριά ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο έχουν τώρα δυνατότητα θεραπείας» λέει στην DW ο Κάρστεν Μπροκμάιερ, διευθύνων σύμβουλος της Formycon. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει για αυτήν την κατηγορία νοσούντων αποτελεσματικό φάρμακο». Ο αναλυτής Ντάμιαν Σοπλέν από την Kepler Cheuvreux, μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή εταιρεία που ειδικεύεται στην παροχή συμβουλών μεταξύ άλλων και σε θέματα έρευνας, κάνει λόγο για καλή είδηση. «Μια τόσο καλή προστασία μέσω μιας ουσίας που καταπολεμά ακόμη και τις μεταλλάξεις του ιού δεν υπάρχει στα εμβόλια και σε άλλα θεραπευτικά αντισώματα» τονίζει.

Να θυμίσουμε ότι όλα τα αντιϊκά παρασκευάσματα, όπως η ρεμδεσιβίρη, στα οποία αρχικά εναποτέθηκαν πολλές ελπίδες, αποδείχθηκαν εκ των υστέρων λιγότερο αποτελεσματικά από τη φήμη τους. Κοκτέιλ αντισωμάτων, όπως αυτά που βρίσκονται στο ρεπερτόριο των αμερικανικών εταιρειών Regeneron και Eli Lilly, έχουν λάβει άδεια να κυκλοφορήσουν για να χρησιμοποιηθούν μόνο στο αρχικό στάδιο, όταν η λοίμωξη δεν είναι τόσο σοβαρή.

Επιστήμονες σε όλον τον κόσμο ανησυχούν από το ενδεχόμενο να αποκτήσει ανθεκτικότητα ο ιός SARS-CoV-2 απέναντι στα εμβόλια και τα φάρμακα. Ναι μεν θεωρούν ότι εμβόλια τύπου mRNA, όπως αυτό της γερμανικής BioNTech, σε περίπτωση μετάλλαξης του κορωνοϊού προσαρμόζονται σχετικά γρήγορα, γιατί ο μηχανισμός τους διαθέτει συγκεκριμένη δομή.

Η εταιρεία Formycon θέλει να επισπεύσει τις διαδικασίες για άδεια κυκλοφορίας λόγω εκτάκτου ανάγκης. Βέβαια, το πόσο γρήγορα θα γίνει, είναι κάτι το σχετικό. «Οι πρώτες συζητήσεις με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα ξεκινήσουν το ερχόμενο τρίμηνο» λέει ο Μπροκμάιερ. «Ελπίζουμε να μας δοθεί άδεια κυκλοφορίας αρχές του 2022».

Πηγή: Money Review

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή