ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Σήμερα το εμβόλιο της Pfizer λαμβάνει ευρωπαϊκή έγκριση

Μετά τη σφραγίδα του ΕΜΑ ακολουθεί την Τετάρτη αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σήμερα το εμβόλιο της Pfizer λαμβάνει ευρωπαϊκή έγκριση

Την έγκρισή του στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που παρασκεύασαν η Pfizer και BioNTech αναμένεται να δώσει τη Δευτέρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters και των Τάιμς της Νέας Υόρκης, μετά την οριστική έγκριση από την ευρωπαϊκή αρχή ελέγχου σκευασμάτων υγείας θα ακολουθήσει η επείγουσα έγκριση και από την Ευρωπαϊκής Επιτροπή την Τετάρτη, ώστε την Κυριακή να εκκινήσει η διαδικασία εμβολιασμού των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έγκριση, που θεωρείται δεδομένη βάσει των ρεπορτάζ, πρόκειται να δώσει το έναυσμα για έναν μαραθώνιο προετοιμασίας που θα στείλει σε κάθε γωνιά της ΕΕ το εμβόλιο αυτό, με τις δυσκολίες που παρουσιάζει η αποθήκευσή του σε πολύ βαθιά κατάψυξη.

Ήδη ο ΕΜΑ βρίσκεται υπό έντονη πίεση καθώς οι κυβερνήσεις, προεξάρχοντος του Βερολίνου, θεωρούν ότι έχει καθυστερήσει σημαντικά η έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον ΕΜΑ τη στιγμή που πολλές άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία έχουν εγκρίνει το σκεύασμα και προχώρησαν με τους εμβολιασμούς των πολιτών τους.

Σειρά πλέον για τον ΕΜΑ θα πάρει η εξέταση και έγκριση του εμβολίου της Moderna, που όμως δεν αναμένεται πριν τις 6 Ιανουαρίου.

Η τιμή ανά δόση που συμφώνησε να πληρώσει η Ε.Ε.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Ε.Ε. στο οποίο απέκτησε πρόσβαση το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να καταβάλει 15,5 ευρώ (18,9 δολάρια) ανά δόση για το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech κατά του κορωνοϊού.

Η τιμή, η οποία θεωρείται εμπιστευτική και αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης για συνολικά 300 εκατ. δόσεις, είναι λίγο χαμηλότερη από τα 19,5 δολάρια ανά εμβόλιο (περίπου 16 ευρώ) που συμφώνησαν να καταβάλουν οι ΗΠΑ για την πρώτη παρτίδα 100 εκατ. δόσεων του ίδιου εμβολίου.

Το έγγραφο της Ε.Ε. με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε εσωτερικά αφού οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν τη συμφωνία προμήθειας με τις Pfizer και BioNTech στις 11 Νοεμβρίου.

Στην Ελλάδα τα ψυγεία για τα εμβόλια

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη τα ψυγεία όπου θα αποθηκευθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των εταιρειών Pfizer και BioNTech.

Τα ψυγεία, τα οποία φυλάσσονται σε μυστική τοποθεσία, μπορούν να υποδεχθούν 80.000 δόσεις εμβολίου.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, ανακοίνωσε πως η Γαλλία θα αρχίσει το πρόγραμμα εμβολιασμών την ερχόμενη Κυριακή.

Πηγή: Reuters, The New York Times