Ένα «σωσίβιο» κατά των μικροβίων

Ένα «σωσίβιο» κατά των μικροβίων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνομα του συνδέθηκε με ιστορικά επιτεύγματα. Από την πρώτη του εμφάνιση το 1894 η προσιτή του τιμή και οι αντιβακτηριακές του ιδιότητες το κατέστησαν ιδιαίτερα δημοφιλές ανά τον κόσμο. Εκείνα τα χρόνια οι μολυσματικές ασθένειες ήταν διεθνώς η πρώτη αιτία θανάτων. Μέσω της σχολαστικής του χρήσης όμως σώθηκαν ζωές στην πανδημία χολέρας της βικτωριανής Αγγλίας, ενώ έχει συμβάλει μέχρι και σήμερα στην εκπαίδευση ενός δισεκατομμυρίου παιδιών σε αναπτυσσόμενες χώρες για τη σημασία της υγιεινής των χεριών.

Ένα «σωσίβιο» κατά των μικροβίων-1

Το θρυλικό σαπούνι Lifebuoy εξακολουθεί, στον καιρό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, να επιτελεί τη σημαντική αποστολή του. Το δημοφιλές σαπούνι Lifebuoy (σημαίνει «σωσίβιο» στα ελληνικά) δημιουργήθηκε από τον Άγγλο εφευρέτη και ανθρωπιστή Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ με σκοπό να καταστήσει την καθαριότητα «κοινό τόπο για όλους». Πρωταρχικός στόχος του Λέβερ το μακρινό 1894 ήταν να βοηθήσει στη σωτηρία συμπολιτών του οι οποίοι κινδύνευαν από την επιδημία της χολέρας, γι’ αυτό και ονόμασε το συγκεκριμένο σαπούνι «σωσίβιο». Η θετική επίδρασή του δεν περιορίστηκε σε εκείνη την πανδημία. Το 1918 συνέβαλε και στην αντιμετώπιση της ισπανικής γρίπης καθώς ήταν διαθέσιμο ως προϊόν σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πρωταγωνίστησε σε εκστρατεία προσφοράς δωρεάν κινητών λουτρών στους κατοίκους του βομβαρδισμένου Λονδίνου οι οποίοι είχαν μείνει άστεγοι.

Ένα «σωσίβιο» κατά των μικροβίων-2

Το επιμελές πλύσιμο των χεριών αποτελεί και στις ημέρες μας ένα από τα βασικότερα μέτρα προστασίας για να περιοριστεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού. Πάνω από έναν αιώνα μετά την εμφάνισή του, η αποστολή του Lifebuoy παραμένει επίκαιρη. Στόχος του εξακολουθεί να είναι η εκπαίδευση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για την προσεκτική τήρηση της υγιεινής των χεριών και την προστασία από τη διάδοση ασθενειών.

Ακόμη μέσω του προγράμματος «Help a Child Reach 5», το θρυλικό σαπούνι βοηθάει παιδιά από αναπτυσσόμενες χώρες να φτάσουν στην ηλικία των 5 ετών. Έχει διαπιστωθεί ότι κάθε χρόνο πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από ασθένειες όπως η διάρροια και η πνευμονία. Εάν αυτά τα παιδιά έπλεναν τακτικά τα χέρια τους με αντιβακτηριδιακό σαπούνι πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή