Στα 173 συνολικά τα κρούσματα του βρετανικού στελέχους στην Ελλάδα

Στα 173 συνολικά τα κρούσματα του βρετανικού στελέχους στην Ελλάδα

Πενήντα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης σε οίκο ευγηρίας της Αττικής

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 173 έχουν ανέλθει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ενώ εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Εντύπωση προκαλούν ιδιαιτέρως τα 50 κρούσματα του βρετανιθκού στελέχους που εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε οίκο ευγηρίας της Αττικής.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 12-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Πύλες Εισόδου, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία και την Πάτρα.

Στο σύνολο των 200 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 177 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 108 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος. Από αυτά, 107 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος που ανιχνεύθηκε πρώτη φορά στη νοτιοανατολική Αγγλία, και ένα δείγμα ήταν θετικό για το νέο στέλεχος που προέρχεται από τη Νότια Αφρική.

Συγκεκριμένα, το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:

-80 δείγματα από την Αττική (50 από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, 21 από την κοινότητα και εννέα από νοσοκομεία)

-14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα)

-11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά)

-1 από τη Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα)

-1 από την Πιερία (από την κοινότητα)

Σε ό,τι αφορά το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa), αυτό ανιχνεύθηκε από την κοινότητα στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή