Υπογονιμότητα και ατμοσφαιρική ρύπανση

Υπογονιμότητα και ατμοσφαιρική ρύπανση

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει σημαντικά την υπογονιμότητα, σύμφωνα με μελέτη που εξέτασε τον κίνδυνο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για τον γενικό πληθυσμό. 

Η ανάλυση επί 18.000 ζευγαριών στην Κίνα διαπίστωσε ότι όσοι εκτίθενται σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης μικρών σωματιδίων έχουν κατά 20% μεγαλύτερο κίνδυνο υπογονιμότητας, την οποία οι επιστήμονες όρισαν ως ανυπαρξία εγκυμοσύνης μέσα σε ένα έτος προσπάθειας. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Environment International» και βασίστηκε σε δεδομένα από συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια των ζευγαριών που συμμετείχαν. 

Η μελέτη δεν επέτρεψε στους επιστήμονες να προσδιορίσουν πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα, αλλά είναι γνωστό ότι τα σωματίδια της ρύπανσης προκαλούν φλεγμονές, γεγονός που θα μπορούσε να βλάψει την παραγωγή ωαρίων και σπέρματος. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη σε δείγμα 600 γυναικών σε κλινική στειρότητας στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η αυξημένη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συσχετίζεται με μικρότερο αριθμό ωαρίων στις ωοθήκες. 

Η υπογονιμότητα επηρεάζει εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις που φέρει η ατμοσφαιρική ρύπανση. Ωστόσο, ο μολυσμένος αέρας είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο άλλων πτυχών της αναπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου τοκετού και του χαμηλού βάρους του νεογνού. Τα κοινά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου είναι τόσο επικίνδυνα όσο το κάπνισμα, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής και έχουν βρεθεί σωματίδια ρύπανσης στην πλευρά του πλακούντα που αγγίζει το έμβρυο. 

Προηγούμενες μελέτες παρείχαν μεικτά αποτελέσματα, αλλά βασίστηκαν σε μη στείρα ζευγάρια ή διεξήχθησαν σε κλινικές στειρότητας. «Τα δείγματα της μελέτης μας ελήφθησαν από τον γενικό πληθυσμό, άρα τα ευρήματά μας μπορεί να είναι πιο γενικευμένα», δήλωσε ο Τσιν Λι από το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Τρίτο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι γυναίκες που εκτέθηκαν σε ρύπανση κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο υψηλότερη σε σχέση με τον μέσον όρο επί έναν χρόνο διέτρεχαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο υπογονιμότητας. Το μέσο επίπεδο ρύπανσης για τα κινεζικά ζευγάρια ήταν 57 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο ενώ, ενδεικτικά, στο Λονδίνο ο μέσος όρος είναι περίπου στα 13. Επίσης, το ποσοστό γυναικών που δεν έμειναν έγκυοι έπειτα από 12 μήνες δοκιμής αυξήθηκε από 15% σε 26%, συγκρίνοντας εκείνες που εκτίθενται σε χαμηλότερη ρύπανση με γυναίκες που εκτίθενται σε υψηλότερη. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως ηλικία, βάρος, εισόδημα, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και επίπεδα άσκησης. 

«Το μέγεθος των επιπτώσεων που παρατηρούν φαίνεται να είναι πολύ υψηλό, κάτι ανησυχητικό εφόσον προκύψει και σε μελλοντικές έρευνες, ιδίως σε περιβάλλοντα χαμηλής ρύπανσης», δήλωσε ο Τομ Κλέμενς, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Τα επίπεδα ρύπανσης στην Κίνα είναι σχετικά υψηλά, προσέθεσε, αλλά έχουν αναφερθεί επιβλαβείς επιπτώσεις στην αναπαραγωγή και σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή