«Γυναικεiα Ανάσα»

Διαδικτυακή εκδήλωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γυναίκες στη διάρκεια της πανδημίας αντιμετωπίζουν αυξημένο φόρτο ενασχόλησης με παιδιά και ηλικιωμένους και παράλληλα υποαπασχόληση, ανεργία και μείωση δυνατοτήτων για επαγγελματική εξέλιξη. Επιπρόσθετα υφίστανται διάφορες μορφές βίας από το σύντροφο τους με μειωμένη πρόσβαση στην παροχή υποστήριξης.

Αναφορικά με την ψυχική τους υγεία παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης, διαταραχών ύπνου και τραυματικού συνδρόμου. Συνάμα στη διάρκεια της πανδημίας παρουσίασαν αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς και του καπνίσματος και της χρήσης αλκοόλ. Όλα τα παραπάνω επιδείνωσαν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Επιπλέον οι εγκυμονούσες έχουν μειωμένη πρόσβαση σε δομές υγείας και αποκλείονται από κλινικές μελέτες εμβολίων για τον SARS-CoV-2.

Στην Ελλάδα έχουμε υψηλότερο ποσοστό γυναικών στην ιατρική και νοσηλευτική καθώς και πνευμονολόγων. Από την αρχή της πανδημίας οι γυναίκες ιατροί και οι νοσηλεύτριες είναι στην πρώτη γραμμή και ένα χρόνο μετά η αθροιστική κόπωση τις οδηγεί στην εξάντληση καθώς δεν υπάρχει πρόνοια για τις παράλληλες οικογενειακές και λοιπές τους υποχρεώσεις.

Στην διαδικτυακή εκδήλωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας « Γυναικεία Ανάσα», γυναίκες πνευμονολόγοι που κατέχουν ηγετικές θέσεις στο χώρο τους:

Η κα Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7η Πνευμονολογικής. Κλινικής του Σωτηρία, τ. πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας και νυν Πρόεδρος του ΚΕΣΥ και

Η κα Κοτανίδου Διευθύντρια της Α΄ Κλινικής Εντατικές Θεραπείας του ΓΝΑ Ευαγγελισμός, πρόεδρος της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ θα μας μιλήσουν για την πορεία τους, τις δυσκολίες, τις χαρές και την αναγνώρισή τους.

Η ψυχίατρος κα Παππά θα μας αναλύσει τη ψυχική συνιστώσα και οι κυρίες Γεωργακοπούλου και Κατσαούνου τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των γυναικών και των ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα.

Γυναίκες ιατροί όλων των ηλικιών και βαθμίδων και νοσηλεύτριες της πρώτης γραμμής θα μας μιλήσουν για την καθημερινότητά τους το έτος της πανδημίας.

Ευχαριστούμε την υφυπουργό κα Ράπτη που δέχτηκε όχι μόνο να χαιρετήσει την εκδήλωσή μας, αλλά και να συμμετέχει ενεργά σε αυτήν.

Τέλος η κα Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ακαδημαϊκός και ιστορικός, ηγετική μορφή με αναγνωσιμότητα και περγαμηνές, συζητάει μαζί μας και μιλάει για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε.

ΔΕΧΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟ(Σ)ΚΛΗΣΗ μας λοιπόν

Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021 και ώρα 11:00 π.μ.

Για την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία

Π. Κατσαούνου & Ν. Ροβίνα

ΠΚ: Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Α΄ΚΕΘ ΓΝΑ Ευαγγελισμός

ΝΡ: Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας–Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Σωτηρία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή