ΥΓΕΙΑ

Ουρολοίμωξη: Ο ενοχλητικός επισκέπτης

Οι ουρολοιμώξεις, ειδικά το καλοκαίρι, ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες. Στα φαρμακεία μπορούμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα.

Ουρολοίμωξη: Ο ενοχλητικός επισκέπτης

Οι ουρολοιμώξεις είναι από τις συχνότερες παθήσεις που ταλαιπωρούν γυναίκες και άνδρες. Οφείλονται σε παθογόνα μικρόβια που προέρχονται κυρίως από το έντερο, τα οποία περνώντας από την ουρήθρα στην ουροδόχο κύστη προσβάλλουν το ουροποιητικό σύστημα και προκαλούν φλεγμονή. Οι ουρολοιμώξεις εμφανίζονται ευκολότερα στις γυναίκες, αφού η ουρήθρα της γυναίκας είναι πολύ μικρότερη από του άνδρα και τα βακτήρια εισέρχονται γρηγορότερα και ευκολότερα στην κύστη. Ο κίνδυνος οι γυναίκες να αναπτύξουν έστω ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης στη ζωή τους είναι μεγαλύτερος από 50%. 

Τα συχνότερα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι η συχνουρία, ο έντονος πόνος ή το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, τα θολά ή δύσοσμα ούρα. 
Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ουρολοιμώξεων είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η εγκυμοσύνη αλλά και η εμμηνόπαυση, λόγω ορμονικών αλλαγών.

Για περίπου 80% των ουρολοιμώξεων υπεύθυνο είναι το βακτήριο Εscherichia coli, το οποίο προσκολλάται στα κύτταρα των τοιχωμάτων της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης. Προκαλεί επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, καθώς αντιστέκεται στους φυσικούς μηχανισμούς που διαθέτει ο οργανισμός για να το απομακρύνει μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Έχει αποδειχθεί ότι το εκχύλισμα Cranberry εμποδίζει την ικανότητα των βακτηρίων E.coli να προσκολλώνται στο ουροποιητικό επιθήλιο και να προκαλούν ουρολοιμώξεις. Έτσι αδρανοποιούνται τα βακτήρια και δεν μπορούν να βλάψουν πλέον το ουροποιητικό σύστημα.

Στα φαρμακεία υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής με εκχύλισμα Cranberry και προβιοτικά, π.χ. το DEMOcran, που υποστηρίζουν τη φυσιολογική λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, τη μείωση της ανάπτυξης των παθογόνων βακτηρίων, την προστασία και τη διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη λήψη αντιβιοτικής θεραπείας, συμβάλλοντας στη γενικότερη υγεία του ουροποιητικού συστήματος και του κόλπου.

Παναγιώτης Χριστόπουλος  
Επ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος.