PIF: Φέρνοντας την καινοτομία στη θεραπεία και στην πρόληψη
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
pif-φέρνοντας-την-καινοτομία-στη-θεραπε-561433018

PIF: Φέρνοντας την καινοτομία στη θεραπεία και στην πρόληψη

Η συνεχής έρευνα, η εφαρμογή πρωτοποριακών μεθόδων θεραπείας και η καινοτομία πρόκειται να προσφέρουν, όπως όλα δείχνουν, ένα καλύτερο αύριο όσον αφορά στην υγεία του ανθρώπου. Χάρη στις καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις έχει επιτευχθεί η αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Οι ασθενείς ζουν περισσότερο και είναι υγιέστεροι, πιο παραγωγικοί στην καθημερινότητά τους και βελτιώνεται έτσι η ποιότητα ζωής τόσο των ιδίων, όσο και των οικογενειών τους.

Οι ισχυρές επενδύσεις που πραγματοποιούν οι βιοφαρμακευτικές εταιρείες με σκοπό την έρευνα και την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μεθόδων, προδιαγράφουν ένα μέλλον πιο λαμπρό από ποτέ. Με τα επενδυμένα κεφάλαια την τελευταία δεκαετία να φτάνουν το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ, σήμερα, περίπου 8.000 φάρμακα βρίσκονται σε στάδιο κλινικής έρευνας και ανάπτυξης. Μάλιστα, το 74% αυτών των φαρμάκων είναι πιθανό να αποτελέσουν πρώτες στην κατηγορία τους θεραπείες για την καταπολέμηση ασθενειών, όπως μεταδοτικών νοσημάτων ή διαφόρων τύπων καρκίνου.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές έχουν ήδη στη διάθεσή τους νέες τεχνολογίες αιχμής που τους δίνουν τη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού των ορίων της θεραπευτικής ή προληπτικής παρέμβασης. Καταφέρνουν να εφαρμόζουν με υψηλά ποσοστά επιτυχίας νέες τεχνικές διαχείρισης ασθενειών, τις οποίες πριν λίγα χρόνια αγνοούσε ο ανθρώπινος νους ή θεωρούνταν επιστημονική φαντασία.

Για παράδειγμα, με την εφαρμογή της γονιδιωματικής, δηλαδή τη μελέτη του γονιδιώματος του οργανισμού και την αναλυτική γενετική χαρτογράφηση, μπορούν να αναπτύσσονται εξατομικευμένα φάρμακα και οι γιατροί μπορούν να προσαρμόζουν τις θεραπείες στις μοναδικές ανάγκες του κάθε ασθενούς. Επίσης, με τις ανοσοθεραπείες επιστρατεύεται το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών για την καταπολέμηση σπάνιων νοσημάτων και διαφόρων ασθενειών, περιλαμβανομένων πολλών διαφορετικών ειδών καρκίνου.

Το όφελος της καινοτομίας στην Ελλάδα

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, η φαρμακευτική καινοτομία έχει προσφέρει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής στην Ελλάδα κατά 10,4 μήνες. Δηλαδή, συνεισέφερε στο 44% της συνολικής αύξησης της μακροζωίας, η οποία επιτεύχθηκε στη χώρα μας την περίοδο 1995-2010.

Παράλληλα, τα θετικά μηνύματα που φέρνει η καινοτομία, δεν αφορούν μόνο στην υγεία μας, αλλά και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και στην κοινωνία γενικότερα. Με τις νέες θεραπείες μειώνεται η θνησιμότητα και η νοσηρότητα. Έτσι, ελαττώνεται η χρήση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, η ανάγκη για νοσηλείες και χειρουργικές επεμβάσεις, συμβάλλοντας σημαντικά στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων του συστήματος υγείας.

Το PIF Ελλάδας

Την καινοτομία στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα εκπροσωπεί ο θεσμικός μη κερδοσκοπικός φορέας PhRMA Innovation Forum Ελλάδας (PIF Ελλάδας). Αποτελείται από 25 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες έχουν κοινό στόχο την προώθηση της ταχύτερης και ευρύτερης πρόσβασης των ασθενών στην Ελλάδα σε καινοτόμες θεραπείες. Ως συνομιλητές, ενώνουν τις δυνάμεις τους με τις ελληνικές αρχές για να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός συστήματος υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κύριος στόχος του PIF Ελλάδας είναι να συμβάλει στην ευημερία, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή