ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Η «νοτιοαφρικανική» μετάλλαξη Βήτα είναι πιο θανατηφόρα από τη «βρετανική» Άλφα

Η μετάλλαξη Βήτα φαίνεται να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια κατά της Covid-19

Κορωνοϊός: Η «νοτιοαφρικανική» μετάλλαξη Βήτα είναι πιο θανατηφόρα από τη «βρετανική» Άλφα

Σύμφωνα με μελέτη από το Κατάρ, οι άνθρωποι που μολύνονται από την -ξεχασμένη λόγω της κυρίαρχης πια Δέλτα- μετάλλαξης Βήτα του κορωνοϊού είναι πιθανότερο να χρειαστούν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και να καταλήξουν από την Covid-19, σε σχέση με όσους μολύνονται από τη «βρετανική» παραλλαγή Άλφα.

Η παραλλαγή Βήτα, γνωστή επιστημονικά ως Β.1.351, είχε ανιχνευθεί αρχικά στη Νότια Αφρική στο τέλος του 2020 και αργότερα εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας Λαΐθ Τζαμάλ Αμπού-Ραντάτ του Ιατρικού Κολλεγίου Weill Cornell στη Ντόχα του Κατάρ, σύμφωνα με το «Nature», μελέτησαν ανθρώπους που είχαν μολυνθεί στις αρχές του 2021, όταν στην αραβική χώρα κυκλοφορούσαν κυρίως δύο παραλλαγές του ιού, η Άλφα («βρετανική») και η Βήτα.

⇒ Διαβάστε περισσότερα: Σαρώνει τις ΗΠΑ η μετάλλαξη Δέλτα

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με Βήτα ήταν 24% πιθανότερο να αρρωστήσουν με βαριά Covid-19 σε σχέση με εκείνους που είχαν μολυνθεί από την Άλφα. Ήταν, επίσης, σχεδόν 50% πιθανότερο να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ και είχαν 57% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο.

Για μία «σαφώς πιο επικίνδυνη παραλλαγή» έκανε λόγο ο δρ Αμπού-Ραντάντ και επεσήμανε ότι όσο αυξάνονταν τα περιστατικά με Βήτα στο Κατάρ τόσο αυξάνονταν οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι. Μολονότι η μελέτη ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, αλλά μόνο ως προδημοσίευση στο medRxiv, θεωρείται αξιόπιστη.

Σύμφωνα με άλλη νοτιοαφρικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Global Health», με επικεφαλής τη δρα Γουασίλα Τζασάτ του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων στο Γιοχάνεσμπουργκ, η Βήτα είναι πιθανότερο να οδηγήσει σε βαριά νοσηλεία και σε θάνατο.

Ο καθηγητής Λαΐθ Τζαμάλ Αμπού-Ραντάτ τονίζει ότι «δεν θα πρέπει ποτέ να υποτιμήσουμε» τη μετάλλαξη Βήτα, καθώς φαίνεται να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια κατά της Covid-19 (ακόμη και σε σχέση με τη Δέλτα), οπότε θα μπορούσε να επανακάμψει μελλοντικά.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις