Καθημερινή, Athens Health Summit – Ν. Χρηστάκης: Ο ιός είναι το πρόβλημα και όχι τα μέτρα

Καθημερινή, Athens Health Summit – Ν. Χρηστάκης: Ο ιός είναι το πρόβλημα και όχι τα μέτρα

«Αυτός ο ιός σκοτώνει το 1% των ανθρώπων που μολύνει, είναι δηλαδή ένας πολύ σοβαρός ιός», τόνισε στην έναρξη του συνεδρίου της Καθημερινής για την Υγεία ο κ. Νικόλας Χρηστάκης

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτός ο ιός σκοτώνει το 1% των ανθρώπων που μολύνει, είναι δηλαδή ένας πολύ σοβαρός ιός», τόνισε στην έναρξη του συνεδρίου της Καθημερινής για την Υγεία ο κ. Νικόλας Χρηστάκης, Καθηγητής Sterling, Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Yale, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθρώπινης Φύσης, Συν-Διευθυντής του Ινστιτούτου Yale για την Επιστήμη των Δικτύων.

Όπως είπε, για κάθε καινούργια μόλυνση έχουμε τρεις ασθενείς, ακόμα και στον ανοσοποιημένο πληθυσμό: «Βρισκόμαστε κάπου στη μέση των 2 σοβαρότερων πανδημιών που έχουμε ζήσει. Υπολογίζαμε ότι στην Ελλάδα οι νεκροί θα φτάσουν σε 20.000. Φτάνουμε στο τέλος της αρχής, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή την πανδημία. Έχουμε μάθει να ζούμε με αυτό τον τρόπο. Ανέκαθεν ο κόσμος είχε μάθει να ζει με πανδημίες. Το βλέπουμε ακόμα και στον Όμηρο».

Όπως σημείωσε ο κ. Χρηστάκης, «αυτά τα πράγματα έχουν επαναληφθεί, δεν είναι πρωτοφανή». Πρόσθεσε όμως ότι ο ιός ως τώρα έχει κόστος 16 τρισ. δολαρίων και ο αντίκτυπος περνάει και τον αντίκτυπο της μεγάλης ύφεσης.

Οι πανδημίες ανέκαθεν ήταν εποχές απώλειας, τελικά μολύνει όχι μόνο τους ανθρώπους, και πολλά ακόμα πράγματα: αισθανόμαστε φόβο, έχουμε ψέματα και άρνηση. Είναι κατανοητή και ανθρωπινή προσέγγιση, επιλέγουμε να αγνοήσουμε το κακό που μας έχει βρει, τόνισε ο κ. Χρηστάκης, προσθέτοντας:

Πάντα κατηγορούμε κάποιον άλλον, αυτή είναι η συνηθισμένη αντίδραση των ανθρώπων σε καιρούς πανδημίας. Αν δεν είσαι ερημίτης, είτε θα έχεις εμβολιαστεί είτε θα νοσήσεις. Ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε στο όριο του 90% εμβολιαστικής κάλυψης.

Ο κ. Χρηστάκης υπογράμμισε ότι τώρα βρισκόμαστε στην άμεση φάση – ελπίζουμε να τελειώσει εντός 22, βιώνουμε όλο το φορτίο.

Ανοσία αγέλης και μετά ενδιάμεση φάση, θα είναι σαν τσουνάμι, τα νερά θα υποχωρήσουν και θα κάνουμε αποτίμηση, συνέχισε ο κ. Χρηστάκης, λέγοντας πως αυτό θα συμβεί μέχρι το 2024: Πολλοί θα υποφέρουν από πένθος, παιδιά θα έχουν χάσει το σχολείο, άνθρωποι θα έχουν μείνει άνεργοι.

Έπειτα, ακολουθεί η μετά την πανδημία φάση: Θα είναι όπως μετά τον πόλεμο, οι άνθρωποι θα χαίρονται, θα μπορούν να επιστρέψουν στην κανονική ζωή, θα δούμε μια απελευθέρωση, ακόμα και σεξουαλική. Η Covid-19 θα έχει και ένα βιολογικό τέλος. Θα καταντήσει τελικά σαν μια γρίπη, σαν την ιλαρά, θα γίνει μια ενδημική νόσος.

Βραχυπρόθεσμα έχουμε πολλά ακόμα που θα μας εκπλήξουν. Θα χρειαστούν 4-5 ακόμα χρόνια έως ότου αρχίσουν να μειώνονται τα κύματα της πανδημίας. Αυτό έχει να κάνει και με τα δημογραφικά στοιχεία, το κλίμα, ο πλούτος και η ευημερία μιας κοινωνίας, εξήγησε ο κ. Χρηστάκης, τονίζοντας ότι δεν θα έχουμε μόνο τις αναμνηστικές δόσεις, αλλά και ένα άλλο είδος: για καινούργια στελέχη που θα έρθουν – ενδεχομένως να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο όπως και με την γρίπη.

Ειδήσεις σήμερα

Live: Καθημερινή – Athens Health Summit 2021: Όλες οι εξελίξεις από την πρώτη ημέρα εργασιών

Καθημερινή Summits, Health – Θ. Πλεύρης: Η ορθή επιλογή είναι να μείνουν ανοιχτή η κοινωνία και η οικονομία

Καθημερινή Summits, Health – Ηλ. Μόσιαλος: Ετήσιες δόσεις κατά του κορωνοϊού το πιθανότερο σενάριο

Καθημερινή Summits – Health, έρευνα διαΝΕΟσις: Στόχος για τα δημόσια νοσοκομεία να γίνουν καλύτερα από τα ιδιωτικά

Καθημερινή Summits, Health – Peter Piot: Με την τρίτη δόση θεωρείται ολοκληρωμένος ο εμβολιασμός

Καθημερινή Summits – Health, Αδ. Γεωργιάδης: Έχουμε κοσμογονία επενδύσεων στην υγεία

Καθημερινή Summits, Health: Θ. Σκυλακάκης: Πάνω από 1 δισ. για την Υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης – Δυνατότητες για ΣΔΙΤ

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή