Καθημερινή – Athens Health Summit: Η τεχνολογία mRNA έφερε «επανάσταση»

Καθημερινή – Athens Health Summit: Η τεχνολογία mRNA έφερε «επανάσταση»

Ως μία «επανάσταση» χαρακτήρισε τη θεραπευτική δύναμη της τεχνολογίας mRNA ο Σπύρος Αρταβάνης – Τσάκωνας, Ομότιμος Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας Πανεπιστήμιο Harvard, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ)

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μία «επανάσταση» χαρακτήρισε τη θεραπευτική δύναμη της τεχνολογίας mRNA ο Σπύρος Αρταβάνης – Τσάκωνας, Ομότιμος Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας Πανεπιστήμιο Harvard, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ).

Μιλώντας στο πλαίσιο του Athens Health Summit που διοργανώνει η «Καθημερινή», ο Ομότιμος Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας ανέφερε ότι το θεραπευτικό μοντέλο του mRNA είναι προφανώς πάρα πολύ ενδιαφέρον και δίνει καινούργιες πιθανότητες να αντιμετωπιστούν ασθένειες, ενώ τη χρησιμότητά του την είδαμε με το εμβόλιο του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι μόνο οι μολύνσεις που μπορούν αντιμετωπιστούν με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, αλλά ανοίγει ο δρόμος για την αντιμετώπιση γενετικών, μεταβολικών και ασθενειών του νευρικού συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις τεχνικές δυσκολίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για πιο ευρεία χρήση. «Το πώς δηλαδή θα μπορέσει να πάρει κανείς αυτό το φάρμακο και να το στείλει εκεί που πρέπει, π.χ. στο κατάλληλο σημείο στο νευρικό σύστημα. Δεν είναι απλή τεχνική (η στόχευση με λιπίδια είναι ιδιαίτερα δύσκολη)».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κοντογιάννης, MD, ScD, PhD (Hon), Robert C Hickey Chair in Clinical Care, Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τέξας και του Αντικαρκινικού Κέντρου MD Anderson, επεσήμανε πως η τεχνολογία mRNA είναι επαναστατική σε σχέση με τα συμβατικά εμβόλια.

Όπως είπε, βάσει αυτής της τεχνολογία πολλές άλλες νόσοι έχουν «μπει στο στόχαστρο», όπως η λύσσα, ο ιός Ζίκα και η Ηπατίτιδα Β, ενώ γίνονται μελέτες για την πιθανή δημιουργία ενός εμβολίου κατά του HIV. Επιπλέον, τόνισε ότι ανοίγει το πεδίο για την καταπολέμηση του καρκίνου, με τη δημιουργία εξατομικευμένων εμβολίων. «Δυνητικά αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην αναγεννητική ιατρική (εγκεφαλικά κύτταρα κ.λπ.), ενώ κάποιοι μιλούν για αντικατάσταση μονοκλωνικών αντισωμάτων από εμβόλια mRNA και τις τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφερόμενος στις προκλήσεις επεσήμανε πως η μεγαλύτερη είναι η τεχνική δυσκολία αποστολής των νανοσωματιδίων εκεί που χρειάζεται και μετά η δυνατότητα του mRNA να έχει απόκριση στα ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Η Εύη Χατζηανδρέου, Senior Global Director, Health Policy & Market Access at Orgenesis Inc. σημείωσε πως τα εμβόλια της τεχνολογίας mRNA έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν πολύ εύκολα να παραχθούν και σε μεγάλες ποσότητες. «Μια διαδικασία σχετικά απλή και οικονομική σε σχέση με κλασικές μεθόδους, με την οποία ανοίγονται λεωφόροι».

Σύμφωνα με την κ. Χατζηανδρέου αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εξέλιξη 281 μελέτες παγκοσμίως που αφορούν τα mRNA, ενώ αναφερόμενη στην Covid, τόνισε πως είχε γίνει ήδη η προεργασία. «Αυτή η δουλεια είχε πατήσει σε επιτυχίες και αποτυχίες 20 ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, δήλωσε πως ο συγκεκριμένος τομέας είναι ο κατεξοχήν χώρος που μπορεί να αναπτυχθεί και στην Ελλάδα, γιατί δεν είναι απαραίτητη μια βαριά βιομηχανία.

Ειδήσεις σήμερα

Καθημερινή, Athens Health Summit 2021 – Όλες οι εξελίξεις από τη δεύτερη ημέρα εργασιών

Καθημερινή – Athens Health Summit: «Αν δεν είσαι ερημίτης, είτε θα εμβολιαστείς είτε θα νοσήσεις»

Καθημερινή – Athens Health Summit: Όλες οι εξελίξεις από την πρώτη ημέρα εργασιών

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT