ΥΓΕΙΑ

Καθημερινή – Athens Health Summit: Επενδύσεις 1,5 δισ. στην υγεία τα επόμενα τέσσερα χρόνια

Η Υγεία ως Κινητήρια Δύναμη για την Ελληνική Οικονομία: Panel 1

Καθημερινή – Athens Health Summit: Επενδύσεις 1,5 δισ. στην υγεία τα επόμενα τέσσερα χρόνια

«Έχουμε μια εξαιρετική πρώτη ύλη ως χώρα σε ό,τι αφορά τον κλάδο και την επιχειρηματική ετοιμότητά του και παράλληλα μετά την πανδημία υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, όπως το well-being, ή η silver economy. Αυτές οι ευκαιρίες πρέπει να αξιοποιηθούν όπως έχει αναφερθεί σε αυτό το συνέδριο ουκ ολίγες φορές».

Αυτή ήταν η απάντηση του Αλέξανδρου Χατζόπουλου, Γενικού Διευθυντή του ΣΕΒ σε ερώτηση για το πώς μπορεί να επιτευχθεί το success story για την υγεία, από το βήμα του Καθημερινή – Athens Health Summit, στο πάνελ με θέμα «Η Υγεία ως Κινητήρια Δύναμη για την Ελληνική Οικονομία».

Παράλληλα, όπως προσέθεσε, έχουν γίνει ήδη για την επόμενη τετραετία αρκετές επενδύσεις κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες έρχονται και από ξένες επιχειρήσεις αλλά και από ελληνικές και έχουν το στοιχείο της καινοτομίας. Επίσης συμπλήρωσε ότι έχουν επενδυθεί σημαντικά ποσά στο σύστημα υγείας μέσω VC και private equity.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κλάδος της υγείας είναι ένας κλάδος εξωστρεφής στον οποίο αυξάνεται συνεχώς η απασχόληση. Από τους 14.000 εργαζόμενους το 2012, σήμερα απασχολούνται 23.500. Το 8% των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη προέρχονται από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Χατζόπουλος ανέφερε ότι μιλάμε αφενός για την οικονομία αφετέρου για το κοινωνικό αγαθό της υγείας. Τα δύο σίγουρα συνδυάζονται, τόνισε ο ίδιος, υπάρχει όμως ένα «αλλά»: «Κάναμε ένα τεστ το πώς η κοινωνία αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα. Από την έρευνα προκύπτει ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για την αποδοχή των πολιτών αν και σήμερα η αποδοχή είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με το παρελθόν. Υπάρχει ακόμη καχυποψία για τις επιχειρήσεις μεμονωμένα» σημείωσε.

«Το δράμα που ζήσαμε από την πανδημία έδρασε σαν καταλύτης και ανέδειξε πώς η επιχειρηματικότητα μπορεί να δουλέψει με την πολιτεία για την κοινωνία και για την προστασία του πολίτη. Αυτό πρέπει να το έχουμε κατά νου για τον τρόπο που επιχειρούμε», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τις επενδύσεις σε startups, απάντησε πώς είναι ένα παρά πολύ δυναμικό υποσύστημα στην υγεία και είναι ενδεικτικό στο Elevate Greece 71 από τις 530 περίπου του Εθνικού Μητρώου είναι εταιρείες που ασχολούνται με την υγεία και τις life sciences. «Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι πώς η καινοτομία των startups θα συνδυασθεί με την παροδοσιακή επιχειρηματικότητα» πρόσθεσε.

Από τη μεριά του ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Διευθύνων Σύμβουλος Eurolife FFH, θέλησε να δώσει μια άλλη οπτική από την πλευρά των ασφαλιστικών και των επενδύσεων. «Το 2019 με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πληρώσαμε συνολικά 14 δισ. ευρώ ιδιώτες και κράτος σε δαπάνες κάθε είδους για την υγεία, σε μία χώρα που στο μυαλό μας θεωρούμε ότι το κράτος τα καλύπτει όλα. Από αυτά τα 8,7 δισ. ευρώ τα πλήρωσε το κράτος, εμείς οι ασφαλιστικές πληρώσαμε 700 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 5 δισ. τα πληρώσαμε από την τσέπη μας. Όλοι οι λαοί πληρώνουν κάτι, όμως το 35% σαν ποσοστό είναι διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Όπως διευκρίνισε, στην Ελλάδα ό,τι δείκτη και να δούμε είναι στο ένα τέταρτο με ένα πέμπτο του αντίστοιχου ευρωπαϊκού δείκτη. Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο που παρέθεσε ο κ. Σαρρηγεωργίου είναι ότι ο μέσος συνταξιούχος των χωρών του ΟΟΣΑ βγαίνει κατά μέσο όρο στη σύνταξη με αποταμιεύσεις έξι μηνών και ο Έλληνας με μόλις τρεις ημέρες.

«Είμαστε λοιπόν ανασφάλιστοι και αυτό έχει συνέπεια στις επενδύσεις. Είμαστε ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα σαν κλάδος, με 17,8 δισ. ευρώ σχεδόν 10% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 59%. Αυτές οι επενδύσεις είναι μακροπρόθεσμες με μέσο όρο τα 10 χρόνια, όμως οι επενδύσεις αυτές δεν κατευθύνονται στην Ελλάδα καθώς λείπει το κανονιστικό πλαίσιο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια της δικής του τοποθέτησης, ο κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος ΤΑΙΠΕΔ, υποστήριξε ότι επιλέχθηκε και πολύ σωστά ο μηχανισμός του ΤΑΙΠΕΔ να βοηθήσει το δημόσιο και κυρίως σε τομείς που πρέπει να αξιοποιήσουν τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και να απορροφήσουν γρήγορα κονδύλια για την αναβάθμιση των υποδομών.

«Οι επενδύσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα στην υγεία αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ μαζί με τον μηχανολογικό εξοπλισμό όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως», σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος τόνισε ότι επιλέχθηκε το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει τις επενδύσεις στον τομέα της υγείας γιατί έχει μια μοναδική εμπειρία στην ωρίμανσή τους και επειδή έχει μια μοναδική τεχνογνωσία.

Ο κ. Σταμπουλίδης εξήγησε ότι μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και με τη συμβολή της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ θα αναβαθμιστούν οι υποδομές υγείας της χώρας, Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες, προς όφελος των πολιτών.

Τα έργα του υπουργείου Υγείας που έχουν χαρακτηριστεί Στρατηγικής Σημασίας και έχουν ανατεθεί ήδη στο PPF, προβλέπουν την ανακαίνιση 80 νοσοκομείων και 150 κτηρίων – Κέντρων Υγείας που χρίζουν αναβάθμισης. «Είμαστε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο ώστε τις επόμενες εβδομάδες να καταθέσουμε τα τεχνικά δελτία και να τα εντάξουμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να αρχίσουν να ωριμάζουν οι μελέτες τους και η προκήρυξη των διαγωνισμών σε δεύτερο χρόνο», όπως σημείωσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ.

Η μονάδα ωρίμασης έργων του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αξιοποιώντας την εμπειρία και την ευελιξία που έχει αποκτήσει από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, θα συμβάλει ώστε να επιτευχθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από την Ε.Ε., με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2025. «Το PPF είναι ο πιο γρήγορος και αποδοτικός οργανισμός για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμπουλίδης.

Ειδήσεις σήμερα

Καθημερινή, Athens Health Summit 2021 – Όλες οι εξελίξεις από τη δεύτερη ημέρα εργασιών

Καθημερινή – Athens Health Summit: «Αν δεν είσαι ερημίτης, είτε θα εμβολιαστείς είτε θα νοσήσεις»

Καθημερινή – Athens Health Summit: Όλες οι εξελίξεις από την πρώτη ημέρα εργασιών

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr