ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
το-πρώτο-5g-ασθενοφόρο-561602338

Το πρώτο 5G ασθενοφόρο

Απομακρυσμένη εξέταση ασθενή από γιατρό μέσω 5G κατά τα κρίσιμα λεπτά της διακομιδής του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Στην πιλοτική χρήση και παρουσίαση του πρώτου 5G ασθενοφόρου στην Ελλάδα προχώρησε η COSMOTE, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και την Ericsson, δείχνοντας στην πράξη τον τρόπο με τον οποίο τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα συμβάλλουν στη ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Κατά την πιλοτική εφαρμογή, πραγματοποιήθηκε προσομοίωση διακομιδής ασθενούς με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο. Τόσο στο όχημα, που βρισκόταν στον προαύλιο χώρο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όσο και στο νοσοκομείο, στο Παράρτημα ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη, είχε εγκατασταθεί 5G εξοπλισμός, που αξιοποιούσε την ειδική υποδομή 5GSA, που δημιουργήθηκε από την COSMOTE και το DT Group σε συνεργασία με την Ericsson. Ο διασώστης που βρισκόταν στο ασθενοφόρο είχε στη διάθεσή του μια συσκευή υπερήχων, ένα απτικό γάντι και αισθητήρες, οθόνη και ακουστικά για εικόνα και ήχο υψηλής ευκρίνειας. Ο γιατρός διέθετε οθόνη, ακουστικά και ένα ειδικό χειριστήριο joystick που ήταν συνδεδεμένο με τους αισθητήρες που διέθετε το γάντι του διασώστη.

Η εξέταση του ασθενούς ξεκίνησε ήδη από τα πρώτα κρίσιμα λεπτά της παραλαβής του. Ο διασώστης φόρεσε το γάντι, με το οποίο έπιασε την κεφαλή υπερήχου. Ο γιατρός με τη σειρά του, κουνώντας το joystick, μπορούσε να καθοδηγεί το χέρι του διασώστη σαν να εξέταζε ο ίδιος τον ασθενή. Η επικοινωνία χειριστηρίου-γαντιού, η μεταφορά εικόνα και ήχου, καθώς και των ενδείξεων του οργάνου υπερήχων, γίνονταν σε πραγματικό χρόνο μέσω COSMOTE 5G, σε απόλυτο συγχρονισμό και χωρίς καμία καθυστέρηση. «Πλέον οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες στο χώρο της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας αποτελούν αναγκαιότητα, τόσο για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των υγειονομικών στελεχών όσο και για τη παροχή υπηρεσιών δωρεάν δημόσιας υγείας για όλους τους ασθενείς» σημείωσε ο κ. Νικόλαος Παπαευσταθίου, πρόεδρος του ΕΚΑΒ. «Η πιλοτική εφαρμογή του ασθενοφόρου με τεχνολογία 5G θέτει τις βάσεις για τη μετεξέλιξη του ΕΚΑΒ σε μία υπηρεσία πρότυπο, στα standards αντίστοιχων υπηρεσιών του επείγοντος του εξωτερικού. Ο διασώστης, που είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στην αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού, με τη χρήση της τεχνολογίας 5G, αποκτά όλα τα εχέγγυα που θα του δώσουν τη δυνατότητα της βέλτιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας, ώστε να αντεπεξέλθει στο ομολογουμένως δύσκολο καθημερινό έργο του» κατέληξε.

Το πρώτο 5G ασθενοφόρο-1

Παρουσίαση στην ακαδημαϊκή κοινότητα

Το πιλοτικό 5G use case παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση, στο αμφιθέατρο του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλη ΔΕΠ του ΕΚΠΑ και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, παρουσία του πρύτανη, καθηγητή Μελέτιου-Αθανάσιου Δημόπουλου, του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητή Ε. Πικουλή, του Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, καθηγητή Ι. Εμμανουήλ και του προέδρου του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, καθηγητή Γ. Κουρουπέτρογλου.

«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με πλέον των 184 ετών προσφορά, έχει σήμερα ισχυρό αποτύπωμα και σε θέματα έρευνας αιχμής με διεθνείς συνεργασίες με πολλά πανεπιστήμια, καθώς και με εταιρείες τεχνολογίας αιχμής, όπως η COSMOTE. Οι ερευνητικές ομάδες του ΕΚΠΑ έχουν εμπλακεί στην έρευνα για τo 5G από το 2011 και συμμετείχαν στο πρώτο Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο για το 5G, το METIS, με συντονιστή την Ericsson, που συνέβαλε καταλυτικά στην προδιαγραφή του συστήματος 5G. Η σημερινή επίδειξη συνδράμει στον εμπλουτισμό των καινοτόμων εφαρμογών που μπορούν να υποστηρίξουν οι νέες γενιές κινητών επικοινωνιών και που καθίστανται πολύ σημαντικές για την κοινωνία. Η περίπτωση χρήσης για τον τομέα της υγείας, που επεκτείνει τις μέχρι σήμερα δυνατότητες της τηλεϊατρικής, αποσκοπεί στην εγκαιρότερη διάγνωση και προσδιορισμό της θεραπείας ασθενών τόσο σε απομακρυσμένες περιοχές, όσο και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που ο χρόνος απόκρισης και αντιμετώπισης του ασθενούς μπορεί να είναι καταλυτικής σημασίας» υπογράμμισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Δημόπουλος.

Το πρώτο 5G ασθενοφόρο-2

Οι καινοτόμες εφαρμογές του μέλλοντος

Η πιλοτική χρήση του πρώτου 5G ασθενοφόρου έδειξε στην πράξη πώς μπορεί να γίνει ταχύτατα διάγνωση για έναν ασθενή πριν ακόμη φτάσει στα επείγοντα ενός νοσοκομειακού ιδρύματος. Αυτά τα κρίσιμα λεπτά μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την αντιμετώπιση της κατάστασής του και τη θεραπεία του. Ήταν ταυτόχρονα μία πρόγευση της λειτουργίας των καινοτόμων εφαρμογών που θα φέρει το μέλλον, όπως η αυτόνομη οδήγηση, η αυτοματοποιημένη βιομηχανική παραγωγή Industry 4.0, οι οποίες απαιτούν σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης δικτύου (latency). Στους τομείς αυτούς ο ρόλος του 5G αποδεικνύεται βασικός.

«Η COSMOTE έφερε πρώτη στην Ελλάδα το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, το 5G. Δεν σταματάμε εδώ. Προετοιμαζόμαστε εντατικά για την επόμενη μέρα των δικτύων πέμπτης γενιάς. Τα επόμενα χρόνια, καινοτόμες εφαρμογές τηλεϊατρικής, που αξιοποιούν το σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης του 5G, θα βελτιώσουν σημαντικά τις υπηρεσίες Υγείας που απολαμβάνουμε και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής μας. Μέσα από την έρευνα και την ανάπτυξη, παραμένουμε στην αιχμή της τεχνολογίας, φτιάχνοντας έναν κόσμο καλύτερο για όλους» τόνισε ο Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών Ομίλου ΟΤΕ, κ. Στέφανος Θεοχαρόπουλος. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ericsson Hellas κ. Γεώργιος Παππάς δήλωσε «είμαστε ενθουσιασμένοι από τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνολογίας 5G και από το πώς μπορεί να συμβάλει στον μετασχηματισμό της υγειονομικής περίθαλψης στο εγγύς μέλλον. Πιστεύουμε ότι έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική χρήση των πόρων της υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως όσον αφορά την εξ αποστάσεως διάγνωση».

Το πρώτο 5G ασθενοφόρο-3

Το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στην Ελλάδα

Το COSMOTE 5G είναι το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στη χώρα με πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη (αφορά κάλυψη εξωτερικών χώρων) που έχει ήδη ξεπεράσει το 50%. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η κάλυψη έχει ήδη φθάσει στο 97% και 90% αντίστοιχα, ενώ, σε συγκεκριμένες περιοχές, οι μέγιστες ταχύτητες του COSMOTE 5G ξεπερνούν το 1Gbps. Το δίκτυο συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, με στόχο το 60% πανελλαδικής πληθυσμιακής κάλυψης μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή