Εμβολιασμός άνω των 60 ετών: Τι δείχνει η σύγκριση της Ελλάδας με άλλες χώρες

Εμβολιασμός άνω των 60 ετών: Τι δείχνει η σύγκριση της Ελλάδας με άλλες χώρες

Οι χώρες αυτές έχουν αποκρούσει το τέταρτο κύμα, προστατεύοντας τους μεγαλύτερους

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα επίπεδα εμβολιασμού των πιο ευάλωτων ηλικιών σε Πορτογαλία και Σκανδιναβία στοχεύει η κυβέρνηση καθιστώντας υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών και με το νέο μέτρο επιβολής διοικητικού προστίμου στην αντίθετη περίπτωση από τα μέσα Ιανουαρίου, καθώς οι χώρες εκείνες έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν πολύ αποτελεσματικά το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών ηλικίας άνω των 60 χρόνων στην Πορτογαλία ανέρχεται στο εντυπωσιακό 99,5%. Από κοντά είναι και η Δανία με 99,1%, ενώ στη Σουηδία το ποσοστό φθάνει στο 93,1%. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα οι εμβολιασμένοι μεταξύ των άνω των 60 ετών ανέρχονται στο 83% περίπου.

Η σύγκριση με τα αποτελέσματα για το σύστημα υγείας ανά χώρα είναι καταλυτική, καθώς κάθε ποσοστιαία μονάδα έχει μεγάλη σημασία στην ηλικιακή αυτή ομάδα.

Έτσι στην Πορτογαλία, στις μονάδες εντατικής θεραπείας των πορτογαλικών νοσοκομείων νοσηλεύονται, σύμφωνα πάντα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία 80 πολίτες όλων των ηλικιών, ενώ ο ημερήσιος αριθμός θανάτων από την Covid-19 έχει μέσο όρο τους 13.

Στη μικρότερη σε πληθυσμό Δανία (που συνορεύει όμως με τη Γερμανία) αναφέρονται 47 άτομα στις ΜΕΘ και 10 θάνατοι σε ημερήσια βάση, ενώ η γειτονική Σουηδία έχει 32 ασθενείς στην εντατική με Covid και θρηνεί πέντε θύματα ημερησίως.

Στην Ελλάδα οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ έχουν φθάσει τους 657 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ οι θάνατοι έφθασαν σε μέσο όρο τους 92 ημερησίως.

Όπως άλλωστε ανέφερε την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, κάθε εμβόλιο σε άτομο ηλικίας 70 ετών και άνω έχει τόση αξία για το σύστημα υγείας όση 34 εμβόλια σε μικρότερες ηλικίες.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή