Η «Ανάσα Ζωής» για τα οφέλη της διακοπής καπνίσματος και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
η-ανάσα-ζωής-για-τα-οφέλη-της-διακοπή-561617278

Η «Ανάσα Ζωής» για τα οφέλη της διακοπής καπνίσματος και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

O Θεόδωρος Λιακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Johnson & Johnson Hellas ΑΕΒΕ Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα μιλά για την καμπάνια «Ανάσα Ζωής».

Σε ποιους συμπολίτες μας απευθύνεται η καμπάνια «Ανάσα Ζωής» και με ποιους τρόπους μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν;

Η κοινωνική πρωτοβουλία «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, στοχεύει στην κινητοποίηση και την ευαισθητοποίηση όλων των ανθρώπων και κυρίως όσων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ώστε να προβούν σε δύο απλά βήματα: Να απευθυνθούν έγκαιρα στο γιατρό τους και να κάνουν την εξέταση για την υγεία του πνεύμονα και για όσους καπνίζουν να πάρουν μία «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ», διακόπτοντας κάθε λογής κάπνισμα, σήμερα.

Μέσα από την καμπάνια, καλούνται όλοι οι πολίτες να πάρουν μία «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» και να «ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΗΡΩΕΣ», γιατί η διακοπή του καπνίσματος, η πρόληψη και η πρόωρη διάγνωση σώζουν ζωές. Δεν χρειάζεται να υπάρχουν αυτοί οι ήρωες. Θέλουμε οι συμπολίτες μας να είναι υγιείς  και να χαίρονται τη ζωή τους μαζί με τις οικογένειες και τους αγαπημένους τους.

Ποιοι νοσούν στην Ελλάδα από καρκίνο του πνεύμονα; Τι δείχνουν οι στατιστικές μελέτες;

Στη χώρα μας ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας καθώς κάθε χρόνο περίπου 10.000 άτομα προσβάλλονται από καρκίνο του πνεύμονα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στην καμπάνια «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ», 8 στις 10 περιπτώσεις οφείλονται στο κάπνισμα, ενώ μόνο το 19% των περιστατικών με καρκίνο του πνεύμονα ανιχνεύεται έγκαιρα. Επίσης, ένα άλλο λυπηρό στατιστικό στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, έχει την όγδοη υψηλότερη θνησιμότητα καρκίνου του πνεύμονα στην Ευρώπη. Επίσης η αναφορά του “Harvard School of Public Health” για την επιδημία του καπνίσματος στην Ελλάδα, αποδίδει το 90% της νοσηρότητας του Καρκίνου του Πνεύμονα στο κάπνισμα. Φυσικά υπάρχει τρόπος να ανατραπούν αυτά τα ποσοστά. Και εκεί εστιάζει η κοινωνική πρωτοβουλία «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» τόσο με την διακοπή καπνίσματος όσο και με τον προσυμπτωματικό έλεγχο.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ελλάδα. Υπάρχει τρόπος να ανατραπούν τα αρνητικά ποσοστά;

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος σώζει ζωές για τον καρκίνο του πνεύμονα και παίζει ζωτικό ρόλο για τη διάγνωσή του σε ασθενείς πρώιμου σταδίου. Αν εντοπιστεί έγκαιρα σε πρώιμο στάδιο, οι θεραπευτικές επιλογές είναι περισσότερες για τον ασθενή και το ποσοστό επιβίωσης αυξάνεται σημαντικά. Επίσης, πέρα από την πρώιμη διάγνωση, είναι επιστημονικά αδιαμφησβήτητα και τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος. Όσο πιο γρήγορα το διακόψουμε, τόσο περισσότερο μειώνονται οι πιθανότητες να νοσήσουμε από καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Μέσα από αυτή την κοινωνική πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας λοιπόν, εμείς ως Johnson & Johnson στηρίζουμε με κάθε τρόπο το στόχο και το όραμα της: Να δώσουμε στους συμπολίτες μας μια «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» και να γίνει η Ελλάδα η χώρα με τους λιγότερους θανάτους από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Για ποιους λόγους η Johnson & Johnson θεωρεί σημαντική και υποστηρίζει έμπρακτα τη συγκεκριμένη κοινωνική πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας;

Οι πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για θέματα που προωθούν την καλύτερη υγεία για όλους, είναι σταθερή αξία της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μας. Η δημόσια υγεία και η ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά και για τους φροντιστές που τους υποστηρίζουν, αποτελεί προτεραιότητα για την Johnson & Johnson. Γι’ αυτόν τον υπέρτατο σκοπό, υπηρετούμε την επιστήμη και την καινοτομία, εστιάζοντας στις ανάγκες των ασθενών, των επαγγελματιών υγείας και της κοινωνίας στο σύνολό της. Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ», μας εκφράζει απόλυτα καθώς συνδυάζει αξίες και δράσεις που έχουν κοινωνικό όφελος προστατεύοντας την υγεία των πολιτών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι γεγονός ότι ο ρόλος των Πνευμονολόγων είναι καθοριστικός, καθώς μεταξύ άλλων, εκείνοι είναι που θα καθοδηγήσουν κατάλληλα τους ασθενείς για τα βήματα έγκαιρης διάγνωσης καρκίνου πνεύμονα αλλά και της συμβουλευτικής στην διακοπή καπνίσματος. Αναμφίβολα, κατανοούμε ότι οι γιατροί επιτελούν ένα δύσκολο έργο, γεγονός που ενίσχυσε θετικά την απόφασή μας να στηρίξουμε με σθένος την πρωτοβουλία «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» η οποία υπερασπίζεται την υγεία του πνεύμονα μέσω της πρόληψης. Εδώ και πολλά χρόνια που στηρίζουμε υπεύθυνα τον τομέα της υγείας στον κόσμο και την Ελλάδα, έχουμε καταβάλει πολλές και αξιοσημείωτες προσπάθειες για θέματα που αφορούν στην υγεία του πνεύμονα. Εν προκειμένω, πιστεύουμε ότι ήλθε η ώρα να ενεργοποιηθούμε πιο δυναμικά και να βοηθήσουμε συλλογικά, να ξεπεράσει η πατρίδα μας τις αρνητικές επιδόσεις της στον τομέα αυτό. Είναι καθήκον μας να ενισχύσουμε και μέσα από τη δική μας φωνή τη σημασία της πρόληψης και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας να λάβει τη στήριξη της πολιτείας και να έχει διάρκεια, δηλαδή να αποκτήσει μία μονιμότερη θεσμική μορφή την οποία θα έλθουν να ενισχύσουν και άλλοι κοινωνικοί φορείς.

Τι είδους δράσεις περιλαμβάνει η καμπάνια;

Πρωταρχικός στόχος της κοινωνικής πρωτοβουλίας «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας είναι η ευρεία ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη της διακοπής καπνίσματος και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα. Το κεντρικό μήνυμα «ΜΗ ΓΙΝΕΙΣ ΗΡΩΑΣ» όπως αναδεικνύεται μέσα από το ομώνυμο σποτ της καμπάνιας, ευχόμαστε να αγγίξει, να συγκινήσει αλλά και να παρακινήσει τους συμπολίτες μας να πάρουν μία «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» και να συνεχίσουν να ζουν με υγεία και να απολαμβάνουν τη ζωή τους. Παράλληλα, η καμπάνια ενημέρωσης περιλαμβάνει πολλαπλά μέσα, όπως η προώθηση σχετικής αρθρογραφίας που στόχο έχει να διαδοθεί το μήνυμά μας σε όλο και περισσότερους πολίτες. Στα πλαίσια αυτά, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία δημιούργησε την ιστοσελίδα www.anasa-zwis.gr, η οποία περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για όλους. Σας προτρέπουμε να την επισκεφτείτε, να ενημερωθείτε σχετικά με την διακοπή καπνίσματος και να ελέγξετε και εσείς αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την πραγματοποίηση της εξέτασης για την υγεία του πνεύμονα. Ήρθε η ώρα να δράσουμε.

Τι προσφέρει η έγκαιρη διάγνωση στον ασθενή;  

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές καθώς κάνοντας τις απαραίτητες εξετάσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του πνευμονολόγου ή του γιατρού μας, αυξάνεται το ποσοστό επιβίωσης έως και 20 φορές. Ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του πνεύμονα έχει σαν στόχο τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σε αρχικά στάδια όπου υπάρχουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές και τα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ μεγαλύτερα. Ταυτόχρονα, η διακοπή καπνίσματος προσφέρει άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία μας. Γι’ αυτό στην «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας υποστηρίζουμε ότι, αν ανήκεις στις ομάδες υψηλού κινδύνου και έχεις υπάρξει καπνιστής στο παρελθόν ή συνεχίζεις ακόμη και σήμερα, συμβουλέψου τον γιατρό σου, κάνε την εξέταση για την υγεία του πνεύμονα και κόψε το κάπνισμα σήμερα. Δεν είναι ποτέ αργά για μια «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ».

Η «Ανάσα Ζωής» για τα οφέλη της διακοπής καπνίσματος και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή