Ο δραστήριος τρόπος ζωής είναι πιο υγιεινός. Υπάρχουν όμως φορές που θα πρέπει να χαλαρώνετε τους ρυθμούς σας, μια προσέγγιση η οποία αναφέρεται συχνά ως «slow living».
«Ο πιο ήρεμος, πιο αργός τρόπος ζωής δεν σημαίνει να κάνετε λιγότερα, αλλά να κάνετε περισσότερα με μεγαλύτερη συγκέντρωση και αίσθηση σκοπού, και στη σωστή ταχύτητα», λέει η Laura Malloy, διευθύντρια του Προγράμματος Υγιούς Γήρανσης στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Benson-Henry Institute for Mind Body Medicine. «Ο στόχος είναι να απολαμβάνετε τις στιγμές, διοχετεύοντας περισσότερη ενέργεια σε λιγότερα πράγματα, ενώ ταυτόχρονα αντλείτε μεγαλύτερη ευχαρίστηση».
Έμφαση στην ποιότητα παρά στην ποσότητα
Ως ηλικιωμένοι, ενδεχομένως να έχετε αφήσει πίσω σας τα εξαντλητικά εργασιακά χρόνια και τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι σε αυτή την ηλικία είναι πιο πολυάσχολοι, καθώς προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με νέα ενδιαφέροντα και δεσμεύσεις.
«Είναι δύσκολο να σταματήσετε ξαφνικά να τρέχετε αδιάκοπα, όταν αυτό είναι κάτι που κάνατε για τόσο πολλά χρόνια», λέει η Malloy. «Ένα χαρακτηριστικό όμως του “slow living” είναι ότι σας βοηθά να εκτιμήσετε τι είναι σημαντικό και τι σας προσφέρει τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση, και τι θα πρέπει να εγκαταλείψετε. Σας μαθαίνει να δίνετε μεγαλύτερη αξία στην ποιότητα παρά στην ποσότητα».
Ο ήρεμος τρόπος ζωής μπορεί να έχει έμμεσα οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του επιπέδου του στρες και της πίεσής σας, καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας ενεργείτε με μεγαλύτερη επίγνωση. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις κοινωνικές συναναστροφές σας, μαθαίνοντάς σας να συμμετέχετε περισσότερο σε συζητήσεις, κυρίως ως ακροατής και λιγότερο ως αυτός που μιλάει. Επιπλέον, το «slow living» ευνοεί τη διεύρυνση της επίγνωσης του περιβάλλοντός σας και της κίνησής σας στον χώρο, επομένως οι πιθανότητες να παραπατήσετε και να τραυματιστείτε είναι λιγότερες. Αντίστοιχα, η αύξηση της προσοχής σάς βοηθά να βελτιώσετε τη συγκέντρωση και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. «Μπορεί να σας βοηθήσει να ξεχνάτε λιγότερο πρόσφατες κινήσεις σας, όπως αν κλειδώσατε την εξώπορτα, αν σβήσατε τον φούρνο ή αν πήρατε το φάρμακό σας», λέει η Malloy.
Αργά και σταθερά
Ο πιο ήρεμος, πιο αργός τρόπος ζωής δεν σημαίνει να κάνετε λιγότερα, αλλά να κάνετε περισσότερα με μεγαλύτερη συγκέντρωση και αίσθηση σκοπού, και στη σωστή ταχύτητα.
Δεν χρειάζεται να κάνετε ριζικές αλλαγές για να ενστερνιστείτε το μοντέλο του «slow living». «Δοκιμάστε να εντάξετε τον ήρεμο τρόπο ζωής στις καθημερινές σας συνήθειες ή να επιλέξετε συγκεκριμένες στιγμές κατά τις οποίες θα χαλαρώνετε τους ρυθμούς σας, ώστε, με τον καιρό, αυτή η συμπεριφορά να προκύπτει με μεγαλύτερη φυσικότητα», λέει η Malloy. Ακολουθούν πέντε στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για έναν πιο χαλαρό και ακόμη πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Εκτελέστε τις καθημερινές σας συνήθειες με μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ασχολούμαστε μηχανικά με τις συνήθεις δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας, όπως το μπάνιο, το πλύσιμο των δοντιών, η προετοιμασία του καφέ και το πλύσιμο των πιάτων. Αντί να τις κάνετε αυτόματα ή να βιάζεστε να τις τελειώσετε, προσπαθήστε να είστε «εκεί» σε κάθε βήμα της διαδικασίας. Για παράδειγμα, όταν κάνετε ντους, εισπνεύστε τη μυρωδιά του σαπουνιού και νιώστε πώς το ζεστό νερό χαλαρώνει τους μυς σας. Εάν νιώσετε ότι βιάζεστε ή ότι το μυαλό σας ταξιδεύει αλλού, επαναφέρετε την προσοχή σας στις προηγούμενες αισθήσεις. «Δίνοντας προσοχή στις μικρότερες λεπτομέρειες αυτού του τύπου, μπορείτε να χαλαρώσετε τον γενικότερο ρυθμό σας», λέει η Malloy.
Κάντε μια βόλτα με οδηγό την ενσυνειδητότητα. Βγείτε τακτικά για περπάτημα, εξασκώντας την ενσυνειδητότητα. «Μη συγκεντρώνετε όλη την προσοχή σας στην προσπάθεια να φτάσετε από το σημείο Α στο σημείο Β», λέει η Malloy. «Αντίθετα, δώστε προσοχή στο περιβάλλον σας και χρησιμοποιήστε όλες τις αισθήσεις σας. Παρατηρήστε το τοπίο, τους ήχους των πουλιών, τη μυρωδιά του αέρα, το πώς οι αχτίδες του ήλιου ακουμπούν το δέρμα σας».
Τολμήστε να αποσυνδεθείτε. Αφιερώστε 15 έως 20 λεπτά καθημερινά για να αποσυνδεθείτε από τον κόσμο γύρω σας. Χωρίς υπολογιστή, τηλέφωνο, τηλεόραση ή οποιαδήποτε επικοινωνία. Δοκιμάστε να είστε παρόντες χωρίς να κάνετε τίποτα. «Η πρακτική αυτή αναγκάζει τον νου και το σώμα σας να χαλαρώσουν και ενδεχομένως να παρατηρήσετε πόσο αναζωογονημένοι θα νιώσετε αν αποσυνδεθείτε για λίγο», λέει η Malloy. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι ο χρόνος που αφιερώνουμε για να αφήσουμε το μυαλό μας να περιπλανηθεί, μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.
Ασχοληθείτε με ένα νέο χόμπι. «Συνήθως η συγκέντρωσή μας αυξάνεται και απολαμβάνουμε την εμπειρία, όταν κάνουμε κάτι που μας αρέσει», λέει η Malloy. Σκεφθείτε μήπως είναι καιρός να ασχοληθείτε με μια νέα δραστηριότητα ή χόμπι ή να ασχοληθείτε ξανά με κάτι από τα παλιά.
Μία δουλειά τη φορά. Όταν οι δουλειές στο σπίτι συσσωρεύονται, συνήθως μας ενδιαφέρει να ξεμπερδέψουμε με όλες μαζί, παρά να τελειώσουμε κάθε μία ξεχωριστά. Δοκιμάστε να ολοκληρώσετε μία δουλειά και να αφήσετε τις υπόλοιπες για αργότερα.
«Αυτό σας βοηθά να παραμείνετε συγκεντρωμένοι μέχρι να τελειώσει η δουλειά και σας προσφέρει μια υπέροχη αίσθηση ικανοποίησης και αναγνώρισης, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο τα οφέλη της χαλάρωσης των ρυθμών», λέει η Malloy.