Η «ευλογιά των πιθήκων» αλλάζει όνομα – Η ανακοίνωση του ΠΟΥ

Η «ευλογιά των πιθήκων» αλλάζει όνομα – Η ανακοίνωση του ΠΟΥ

Ως «mpox» (αντί για monkeypox) θα αναφέρεται πλέον η ευλογιά των πιθήκων σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «mpox» (αντί για monkeypox) θα αναφέρεται πλέον η ευλογιά των πιθήκων σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Η αλλαγή αυτή αποφασίστηκε έπειτα από καταγγελίες πως το αρχικό όνομα του ιού στιγματίζει τα κρούσματα και συνδέεται με ρατσιστικές αναφορές.

Όπως ανέφερε ο ΠΟΥ, ο παλιός όρος θα χρησιμοποιείται παράλληλα με τον νέο για ένα χρόνο, προκειμένου να καταργηθεί σταδιακά.

Η χρήση του όρου αποφασίστηκε έπειτα από συζητήσεις μεταξύ εμπειρογνωμόνων, κρατών και της κοινωνίας των πολιτών. 

«Ο νέος όρος μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί στα αγγλικά καθώς και σε άλλες γλώσσες», δήλωσε ο ΠΟΥ.

Σημειώνεται πως η ευλογιά των πιθήκων ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1970 και ονομάστηκε έτσι επειδή ο ιός εντοπίστηκε πρώτα σε πιθήκους που βρίσκονταν σε αιχμαλωσία. 

Ο ΠΟΥ μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο και τα ταξίδια, καθώς και να αποφευχθεί η πρόκληση προσβολής σε οποιαδήποτε πολιτιστική, κοινωνική ή εθνοτική ομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, ο ΠΟΥ είχε συστήσει να γίνεται αναφορά στις παραλλαγές με τη χρήση γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου επειδή ήταν εύκολες στην προφορά, χωρίς να στιγματίζουν τα κρούσματα.

Πηγή: ΒΒC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή