«Πνίγηκε» από τοξικό καπνό ινδική πόλη μετά από φωτιά σε τεράστια χωματερή

«Πνίγηκε» από τοξικό καπνό ινδική πόλη μετά από φωτιά σε τεράστια χωματερή

Φωτιά που ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη σε μια τεράστια χωματερή στην πόλη Κότσι της Ινδίας, κατέκλυσε την ευρύτερη περιοχή με ένα πυκνό τοξικό νέφος, πνιγηρό για τους κατοίκους

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωτιά που ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη σε μια τεράστια χωματερή στην πόλη Κότσι της Ινδίας, κατέκλυσε την ευρύτερη περιοχή με ένα πυκνό τοξικό νέφος, πνιγηρό για τους κατοίκους. 

Η τεράστια χωματερή Μπραχμαπούραμ στο κρατίδιο της Κεράλα είναι το τελευταίο «βουνό» σκουπιδιών της Ινδίας που πιάνει φωτιά, προκαλώντας επικίνδυνες εκλύσεις θερμότητας και μεθανίου και προσθέτοντας άλλο ένα πρόβλημα στη μεγάλη λίστα προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής για τη χώρα. 

Οι πυροσβέστες κατάφεραν την Τρίτη να ελέγξουν την εξάπλωση των τοξικών αναθυμιάσεων που είχε δημιουργήσει στην πόλη των 600.000 ανθρώπων μια ασφυκτική κατάσταση. 

Οι αρχές συνέστησαν στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους ή να μετακινούνται με μάσκες N95, ενώ τα σχολεία παρέμειναν κλειστά τη Δευτέρα, λόγω της ρύπανσης. 

Παρότι η φωτιά έχει στο μεγάλο μέρος της σβηστεί, ένα πυκνό νέφος καπνού και αερίων μεθανίου εξακολουθούν να καλύπτουν την περιοχή, αναδίδοντας μια καυστική οσμή, μειώνοντας την ορατότητα και βεβαίως υποβαθμίζοντας την ποιότητα αέρα της πόλης. 

Η χωματερή Μπραχμαπουράμ είναι ένας από τους 3.000 σκουπιδοτόπους που υπερχειλίζουν με σαπισμένα σκουπίδια, εκλύοντας τοξικά αέρια. 

Δημιουργήθηκε το 2008 και καλύπτει μια έκταση 65 στρεμμάτων, σύμφωνα με έκθεση του 2020 από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «International Urban Cooperation». 

Η χωματερή δέχεται περί τους 100 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ημερησίως, εκ των οποίων μόλις το 1% είναι ανακυκλώσιμο, σύμφωνα με την ίδια έκθεση. 

Και παρά το ολοένα και διογκούμενο μέγεθός της, η συγκεκριμένη δεν είναι η μεγαλύτερη χωματερή της Ινδίας. Τον τίτλο αυτό φέρεται να κατοχυρώνει η χωματερή Deonar στο Μουμπάι, ένα «βουνό» σκουπιδιών με ύψος 18όφορου κτηρίου. 

Οι χωματερές της Ινδίας προκαλούν περισσότερο μεθάνιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, σύμφωνα με την αεροδιαστημική εταιρεία GHGSat που παρακολουθεί τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων μέσω δορυφόρων. 

Το μεθάνιο θεωρείται το δεύτερο αέριο του θερμοκηπίου σε αφθονία, μετά το διοξείδιο του άνθρακα – αλλά συμβάλει περισσότερο στην κλιματική κρίση καθώς παγιδεύει περισσότερη θερμότητα. 

Πηγή: CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή