«Πιθανότερο να αναπτύξουν άνοια» οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση, σύμφωνα με έρευνα

«Πιθανότερο να αναπτύξουν άνοια» οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση, σύμφωνα με έρευνα

«Όσον αφορά την ορμονική θεραπεία, το τάιμινγκ είναι το παν» σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γυναίκες που μπαίνουν σε πρόωρη εμμηνόπαυση ίσως είναι πιθανότερο να αναπτύξουν άνοια, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές που διαπίστωσαν πως η έναρξη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (HRT) τη στιγμή της διάγνωσης φαίνεται να απομακρύνει τον κίνδυνο.

Τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και χρειάζεται να επιβεβαιωθούν από περαιτέρω και μεγαλύτερες μελέτες, ωστόσο καταδεικνύουν πως η έναρξη θεραπείας αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, ίσως είναι καλύτερη για την υγεία του, καθώς και τη μείωση των καρδιακών παθήσεων και άλλων ιατρικών προβλημάτων που συνδέονται με την εμμηνόπαυση.

«Όσον αφορά την ορμονική θεραπεία, το τάιμινγκ είναι το παν» σημειώνει η δρ. ΤζοΑνν Μάνσον, γιατρός, καθηγήτρια και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης στο νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.

Πάνω από το 10% των γυναικών βιώνουν πρόωρη εμμηνόπαυση – που ορίζεται η οριστική παύση εμμηνορρυσίας πριν την ηλικία των 40 χρόνων. Η κατάσταση αυτή συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, ωστόσο το αν οι αλλαγές στις ορμόνες οδηγούν σε άνοια, δεν είναι πλήρως κατανοητό. 

H  θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να βελτιώσει τα σοβαρά συμπτώματα της κλιμακτηρίου – από τις έντονες εξάψεις έως τις ακραίες μεταπτώσεις διάθεσης- ωστόσο οι επιδράσεις της στην υγεία του εγκεφάλου είναι λιγότερο σαφείς. 

Οι ερευνητές περιγράφουν στο Jama Neurology πώς χρησιμοποίησαν τις εγκεφαλικές απεικονίσεις από 193 γυναίκες και 99 άνδρες για να χαρτογραφήσουν την παρουσία δύο πρωτεϊνών, β-αμυλοειδούς και Τau, βασικών χαρακτηριστικών της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι γυναίκες είναι πιθανότερο από ό,τι οι άνδρες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ, κι όπως ήταν αναμενόμενο, οι απεικονίσεις αποκάλυψαν μεγαλύτερα επίπεδα της πρωτεΐνης Ταυ στις γυναίκες, σε σχέση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας. Όμως, οι εγκεφαλικές απεικονίσεις έδειξαν πως η σχέση μεταξύ μη φυσιολογικού αμυλοειδούς και του tau ήταν πολύ ισχυρότερη στις γυναίκες που εισήλθαν πρόωρα στην εμμηνόπαυση.

Όταν οι επιστήμονες εμβάθυναν βαθύτερα, για να δουν αν η ορμονοθεραπεία συνδέεται με τη συσσώρευση μη φυσιολογικών πρωτεϊνών, βρήκαν ενδείξεις ότι συνδέεται, αλλά μόνον όταν οι γυναίκες ξεκίνησαν τη θεραπεία πέντε ή περισσότερα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

«Η ορμονική θεραπεία μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη γνωστική ικανότητα, όμως μόνο αν ξεκινήσει αρκετά χρόνια μετά την ηλικία της εμμηνόπαυσης» επιβεβαιώνει η δρ. Τζίλιαν Κόφλαν, εκ των συγγραφέων της έρευνας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα συμφωνούν με τις κλινικές οδηγίες που αναφέρουν πως η HRT είναι ασφαλής όταν χρησιμοποιείται στην αρχή της εμμηνόπαυσης, ενώ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας αν αρχίσει αργά.

Πηγή: Guardian 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή