Αναπροσαρμογή στα νοσήλια για μεταμοσχεύσεις – Σημαντική αύξηση της συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ

Αναπροσαρμογή στα νοσήλια για μεταμοσχεύσεις – Σημαντική αύξηση της συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ

Οι υπηρεσίες μέχρι σήμερα είναι τραγικά υποκοστολογημένες - Οι επιπλέον πόροι μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών των μονάδων μεταμοσχεύσεων.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε γενναία αναπροσαρμογή των νοσηλίων για τις μεταμοσχεύσεις, προχώρησε το υπουργείο Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι για μία μεταμόσχευση νεφρού το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ πενταπλασιάστηκε, από 9.000 ευρώ σε 45.000 ευρώ.

Οι αυξήσεις γίνονται σε μία προσπάθεια να καλύπτεται το πραγματικό κόστος των υπηρεσιών που παρέχουν οι μονάδες μεταμοσχεύσεων και οι οποίες έως σήμερα είναι τραγικά υποκοστολογημένες στη χώρα μας. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα νοσήλια για τις μεταμοσχεύσεις νεφρού ξεκινούν από 40.000 ευρώ και φτάνουν τις 60.000 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την περασμένη Παρασκευή, και την οποία υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) για τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων αναπροσαρμόζονται από 80.000 ευρώ για μεταμόσχευση πνευμόνων σε 130.000 ευρώ, από 50.400 ευρώ για μεταμόσχευση καρδιάς και πνευμόνων σε 150.000 ευρώ, από 9.000 ευρώ για μεταμόσχευση νεφρού σε 45.000 ευρώ, και από 28.900 ευρώ για μεταμόσχευση ήπατος σε 80.000 ευρώ. Το ΚΕΝ για τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς παρέμεινε στις 80.000 ευρώ, όπως ισχύει έως τώρα. 

Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά, προβλέπεται η αποζημίωση και των επεμβάσεων αφαίρεσης των οργάνων ώστε να καλύπτονται τα σχετικά λειτουργικά έξοδα και των νοσοκομείων των δοτών. Για μία αφαίρεση νεφρού από ζώντα δότη, το νοσοκομείο θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ με 8.000 ευρώ, για μία τμηματική αφαίρεση ήπατος από ζώντα δότη 12.000 ευρώ, και για αφαίρεση καρδιάς, ή πνεύμονα, ή νεφρού ή ήπατος ή παγκρέατος από αποβιώσαντα δότη 10.000 ευρώ. 

Οπως αναφέρεται στην απόφαση, από τα νέα νοσήλια αναμένεται να «προκληθεί πρόσθετη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ λόγω της αναπροσαρμογής στον προϋπολογισμό του ΚΕΝ για τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων και της δημιουργίας νέων, ως προς το σκέλος που αφορά τα δημόσια νοσοκομεία».

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της νομοθεσίας οι μεταμοσχεύσεις διενεργούνται αποκλειστικά σε δημόσια ιδρύματα. Το ύψος της επιβάρυνσης θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο ομότιμος ο καθηγητής παθολογίας – νεφρολογίας του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Ιωάννης Μπολέτης, εάν ίσχυαν τα νέα νοσήλια όπως αυτά περιγράφονται στην απόφαση το 2022 ο ΕΟΠΥΥ θα πλήρωνε για τις μεταμοσχεύσεις επιπλέον 11.166.400 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας 246 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, εκ των οποίων 104 ήταν νεφρού από αποβιώσαντα δότη, 83 νεφρού από ζώντα δότη, 36 ήπατος από αποβιώσαντα δότη, 12 καρδιάς και 11 πνευμόνων. 

Σύμφωνα με τον κ. Μπολέτη, οι επιπλέον πόροι μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών των μονάδων μεταμοσχεύσεων και να ενισχύσουν τις αμοιβές του προσωπικού, όπως π.χ. αναισθησιολόγων. «Της απόφασης αυτής θα πρέπει να ακολουθήσουν αποφάσεις για το πως θα πρέπει να κατανεμηθούν οι αυξημένοι πόροι που θα λάβουν τα νοσοκομεία από τα νέα KEN», επισημαίνει ο καθηγητής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αναπροσαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων ελήφθησαν τα σχετικά δεδομένα από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, και σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», αν και τα νοσήλια στην Ελλάδα αυξήθηκαν παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή