Γιατί τα πτηνά και το τραγούδι τους ωφελούν την ψυχική μας υγεία

Γιατί τα πτηνά και το τραγούδι τους ωφελούν την ψυχική μας υγεία

«Το ιδιαίτερο με το τιτίβισμα είναι πως, ακόμη κι όταν οι άνθρωποι ζουν σε βαριά αστικοποιημένες περιοχές και δεν έχουν επαφή με τη φύση, συνδέουν το τραγούδι των πουλιών με ζωτικά και άθικτα φυσικά περιβάλλοντα»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστημονική έρευνα έχει καταδείξει ουκ ολίγες φορές πως η επαφή του ανθρώπου με τη φύση συνδέεται με καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία

Όπως, μάλιστα, αποκαλύπτουν δύο διαφορετικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν το περασμένο έτος, τα πτηνά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τον άνθρωπο, καθώς με το πέταγμά τους μεταφέρουν την αίσθηση της φύσης μαζί τους ενώ, ακόμη και αθέατα σε δέντρα και θάμνους, το τραγούδι τους είναι αισθητό με θετική επίδραση.

«Το ιδιαίτερο με το τιτίβισμα είναι πως, ακόμη κι όταν οι άνθρωποι ζουν σε βαριά αστικοποιημένες περιοχές και δεν έχουν επαφή με τη φύση, συνδέουν το τραγούδι των πουλιών με ζωτικά και άθικτα φυσικά περιβάλλοντα» εξηγεί ο Εμίλ Στόμπε, μεταπτυχιακός περιβαλλοντικής νευροεπιστήμης στο Ινστιτούτο Max Planck για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη και συγγραφέας μιας από τις μελέτες.

Μάλιστα, όπως έχει δείξει η έρευνα, το να ακούει κανείς ηχογραφημένα κελαηδίσματα, ακόμη και με ακουστικά, μπορεί να μετριάσει τα αρνητικά συναισθήματα. 

Όφελος και σε πάσχοντες από κατάθλιψη

Στη μία έρευνα, οι επιστήμονες ζήτησαν από 1.300 συμμετέχοντες να συλλέξουν στοιχεία για το περιβάλλον τους και την ψυχοσωματική τους κατάσταση τρεις φορές την ημέρα με τη χρήση εφαρμογής κινητού Urban Mind. 

Οι συμμετέχοντες δεν ενημερώθηκαν για το τι αναζητούσαν οι ερευνητές. Ωστόσο, οι καταγραφές πρόσφεραν μια πλούσια δεξαμενή δεδομένων που συνδέεται με την ψυχοσωματική κατάσταση των ανθρώπων σε πραγματικό χρόνο και τον πραγματικό κόσμο. 

Αναλύοντας τα δεδομένα αυτά, οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντική θετική σύνδεση ανάμεσα στη θέα και το άκουσμα των πουλιών και τη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης των ανθρώπων – ακόμη και όταν λαμβάνονται υπόψη άλλες πιθανές εξηγήσεις, όπως η εκπαίδευση, το επάγγελμα ή η παρουσία πρασίνου και νερού, τα οποία έχουν συνδεθεί με θετική ψυχική υγεία.

Τα οφέλη, μάλιστα, φαίνονταν να παραμένουν ακόμη και ώρες αφότου ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφερε πως είδε ή άκουσε πτηνά. 

Όλως περιέργως, τα πτηνά ωφέλησαν τόσο τους υγιείς συμμετέχοντες, αλλά και όσους είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη, μία από τις πιο κοινές ψυχικές ασθένειες που δεν θεραπεύεται πάντα και απαραιτήτως με τις συμβατικές φαρμακευτικές αγωγές. 

Το τραγούδι των πουλιών μειώνει το άγχος 

Στη δεύτερη έρευνα διαπιστώθηκε πως το σύντομο (περί τα έξι λεπτά) άκουσμα ηχητικών με κελαηδίσματα και τιτιβίσματα μείωνε το αίσθημα άγχους, κατάθλιψης και παράνοιας σε υγιείς συμμετέχοντες.

«Το να ακούς το τραγούδι τους μέσω ακουστικών ενεργοποιούσε τις ίδιους οδούς που ευθύνονται για τη ψυχική ευεξία. Και αυτό είναι ένα υπέροχο εύρημα» λέει ο Ράιαν Χάμουντ, υποψήφιος διδάκτωρ στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο King’s College του Λονδίνου – που δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα. 

Οι ερευνητές ζήτησαν σε 295 online συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την συναισθηματική τους κατάσταση και να κάνουν ένα τεστ μνήμης. Έπειτα, τους ζήτησαν να ακούσουν τραγούδια πουλιών ή θόρυβο από την κυκλοφορία. Στη συνέχεια οι ερευνητές έβαλαν από τους συμμετέχοντες να μετρήσουν εκ νέου τη συναισθηματική τους κατάσταση.

Όσοι είχαν ακούσει μεγαλύτερη ποικιλία από κελαηδίσματα (από οκτώ είδη πουλιών), δήλωσαν μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, αλλά και των συναισθημάτων άγχους και παράνοιας. Όσοι είχαν ακούσει λιγότερα (δύο είδη) ανέφεραν επίσης σημαντική μείωση άγχους και παράνοιας. Αντιθέτως, σε όσους είχαν ακούσει ήχους κίνησης, πολλούς ή λίγους, τα συμπτώματα της κατάθλιψης επιδεινώθηκαν

Πηγή: Washington Post

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή