Νέες κατηγορίες για τον λοιμωξιολόγο που πρότεινε την υδροξυχλωροκίνη κατά του κορωνοϊού

Νέες κατηγορίες για τον λοιμωξιολόγο που πρότεινε την υδροξυχλωροκίνη κατά του κορωνοϊού

Άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Le Monde» αμφισβητεί ευθέως το θεραπευτικό πρωτόκολλο και την μεθοδολογία του Ντιντιέ Ραούλ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος λοιμωξιολόγος Ντινιέ Ραούλ, ο οποίος υποστήριξε ότι η υδροξυχλωροκίνη μπορούσε να αντιμετωπίσει τα βαριά συμπτώματα της Covid-19, βρίσκεται εκ νέου στο στόχαστρο επιστημονικών πυρών. 

Ο Ραούλ ο οποίος αποχώρησε από τη θέση του Institut Hospitalo-Universitaire (IHU) Méditerranée Infection, ενός ερευνητικού νοσοκομείου, τον Σεπτέμβριο του 2022, δημοσίευσε πρόσφατα μια επιστημονική μελέτη, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα από εξωτερικούς κριτές. Εκεί υποστηρίζει ότι σε 30.423 ασθενείς με Covid-19 στους οποίους χορηγήθηκε το περίφημο «πρωτόκολλο Raoult» που συνδυάζει υδροξυχλωροκίνη (HCQ) και αζιθρομυκίνη (AZ) μεταξύ 2 Μαρτίου 2020 και 31 Δεκεμβρίου 2021, παρατηρήθηκε μειωμένη θνησιμότητα. 

Η νέα μελέτη προκάλεσε έντονες αμφιβολίες στην επιστημονική κοινότητα. Μεταξύ των πιο σοβαρών κατηγοριών που διατυπώθηκαν ήταν ένα άρθρο από επιστημονικές εταιρείες και προσωπικότητες όπως ο Αλέν Φισέρ, πρόεδρος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών. Το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Le Monde» αμφισβητεί ευθέως το θεραπευτικό πρωτόκολλο και την μεθοδολογία. Για τους υπογράφοντες, η έρευνα αυτό αποτελεί «τη μεγαλύτερη γνωστή μη εγκεκριμένη κλινική δοκιμή μέχρι σήμερα» ισχυρισμό που ο Ραούλ χαρακτήρισε «ηλίθιο».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστημονικές μέθοδοι του Γάλλοι ειδικού προκαλούν αντιδράσεις. Το 2020 εν μέσω της πανδημίας σε μελέτη που δημοσίευσε το The Lancet, οι συγγραφείς της παρατήρησαν μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αυτόν τον συνδυασμό ουσιών.

«Δεν ξέρω αν αλλού η υδροξυχλωροκίνη σκοτώνει, αλλά εδώ έχει σώσει πολλούς ανθρώπους», έλεγε από τη δική του πλευρά ο Ραούλ.

Ο ίδιος απέρριπτε μάλιστα κατηγορηματικά επίσης την υπόθεση ότι η θεραπεία αυτή προκαλεί σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες, διαβεβαιώνοντας πως στη Μασσαλία δεν είχε παρατηρηθεί φαινόμενο αυτού του είδους παρόλο που πραγματοποιήθηκαν «10.000 ηλεκτροκαρδιογραφήματα».

Με πληροφορίες από Le Monde

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή