«Το προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν», είχε πει ο Ιπποκράτης, κάτι που όπως φαίνεται δεν εφαρμόζουν οι Ελληνες σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις τους στον οδοντίατρο.
Σύμφωνα με την ποσοτική έρευνα που διεξήγαγε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και στις 13 περιφέρειες της χώρας, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζει η «Κ», μία από τις κύριες αιτίες επίσκεψης στον οδοντίατρο είναι ο πόνος και η αντιμετώπιση οξέων καταστάσεων. Συγκεκριμένα, παρότι 3 στους 4 δήλωσαν ότι έχουν πάει τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο στον οδοντίατρό τους, ο ένας στους τρεις ερωτηθέντες ανέφερε ότι τον επισκέπτεται αφού πρώτα αισθανθεί πόνο.
Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, οι Ελληνες δείχνουν εν μέρει ενημερωμένοι για τις επιβλαβείς συνήθειες που συνδέονται με σοβαρές νόσους του στόματος. Για παράδειγμα, μόλις 2 στους 10 θεωρούν μέτρια την επίδραση της χρήσης οινοπνεύματος και των συστηματικών παθήσεων (κάπνισμα) στη στοματική κοιλότητα.
«Αυτό που αντιλαμβανόμαστε εμείς είναι πως οι πολίτες είναι μεν περισσότερο ενημερωμένοι σε σχέση με την προηγούμενη 20ετία, αλλά αρκετοί δεν είναι διατεθειμένοι να διακόψουν εντελώς τις συνήθειές τους», εξηγεί στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Β. Κήττας.
Τονίζοντας τη σημασία της προληπτικής οδοντιατρικής, η οποία επιτυγχάνεται τόσο ατομικά (όπως με το σωστό και τακτικό πλύσιμο δοντιών), όσο και με την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, ο κ. Κήττας σημειώνει πως στόχος της οδοντιατρικής κοινότητας είναι στο μέλλον να βελτιώσουμε τόσο τη στοματική υγεία του πληθυσμού, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι επισκέψεις των πολιτών για θεραπευτικούς λόγους (εμφράξεις, απονευρώσεις, εξαγωγές). Ειδικότερα, από τη μελέτη διαπιστώθηκε πως ένας στους τρεις ασθενείς άνω των 55 ετών είναι ολικά ή μερικά νωδός, δηλαδή φέρει μερική ή δεν έχει καθόλου οδοντοστοιχία. Από την άλλη, η νέα γενιά φαίνεται πως έχει μία πιο στενή σχέση με τον οδοντίατρο της. «Οι νέοι 25-34 ετών δεν είναι τόσο φοβικοί κατά την επίσκεψή τους στον οδοντίατρο, ενώ σύμφωνα με την έρευνα χαρακτηρίζονται πιο συνεργάσιμοι και φαίνεται να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του οδοντιάτρου», εξηγεί ο γενικός γραμματέας.
👉Προφίλ Έλληνα οδοντιατρικού ασθενή👈
✔️Ενημερωμένος, αλλά όχι σε βαθμό που να υιοθετεί πλήρως συνήθειες προληπτικής οδοντιατρικής
✔️Εμπιστεύεται τον οδοντίατρο από σύσταση
✔️Αισθάνεται λιγότερο άγχος κατά την επίσκεψη σε σχέση με παλιότερα
✔️Αναλαμβάνει το οικονομικό βάρος της θεραπείας για να αντιμετωπίσει πρωτίστως λειτουργικά προβλήματα (καλή μάσηση, απουσία πόνου)
✔️Θεωρεί πως η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων θα τον οδηγούσε συχνότερα στην καρέκλα του οδοντιατρείου.
Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως λιγότερο από το ⅕ των ερωτηθέντων θέτουν το οικονομικό κόστος της θεραπείας ως αιτία για να μην επισκεφτούν τον οδοντίατρό τους, εντούτοις, τα ⅔ αυτών θα έκαναν πιο συχνές επισκέψεις αν υπήρχε ασφαλιστική κάλυψη της θεραπείας. Σχολιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία ο κ. Κήττας σημειώνει πως στην Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια έχει διακοπεί εντελώς οποιαδήποτε, έστω και πενιχρή, συμμετοχή του Δημοσίου στις οδοντιατρικές εργασίες, οπότε πλέον η κάλυψη είναι 100% ιδιωτική. «Είναι πάγιο αίτημα της Ε.Ο.Ο, το 5% της συνολικής δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία να αφορά την κάλυψη της οδοντιατρικής περίθαλψης για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες», προσθέτει ο ίδιος.
💯 Τα 6 «ΝΑΙ» για υγιή δόντια
Μείωση ζάχαρης Αποφυγή καπνίσματος Αποφυγή συχνής κατανάλωσης αλκοόλΑποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιοΧρήση φθορίου
Η έρευνα παραθέτει περισσότερες λεπτομέρειες και για τη σχέση ασθενή-οδοντιάτρου. Ειδικότερα, φαίνεται πως ο μύθος που θέλει τους ασθενείς να διστάζουν να τον επισκεφτούν, επειδή φοβούνται ότι θα πονέσουν, δεν ισχύει, καθώς 3 στους 4 ερωτηθέντες δεν αισθάνονται αγχωμένοι κατά την προσέλευσή τους στον οδοντίατρο. Επίσης φαίνεται πως οι περισσότεροι προτιμούν να πηγαίνουν σε «συστημένο» οδοντίατρο. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι πως μόνο το 4,5% επιλέγουν οδοντίατρο έπειτα από αναζήτηση στο διαδίκτυο.
Τέλος, σχετικά με το πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας “Dentist Pass” που αφορούσε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και είχε σκοπό να ενημερωθεί και να ωφεληθεί το σύνολο του πληθυσμού, δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα με την έρευνα, 2 στους 3 δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή του. «Τέτοια προγράμματα απαιτούν χρόνια εφαρμογή για να επιτελέσουν τον σκοπό τους, δηλαδή την υιοθέτηση κουλτούρας προληπτικής οδοντιατρικής από την ηλικία των 6 ετών», καταλήγει ο κ. Κήττας.
Ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Ο., κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης αναφέρει στα πλαίσια της έρευνας : «Εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθούμε με δράσεις να ευαισθητοποιήσουμε την ελληνική κοινωνία για την αξία της στοματικής υγείας. Χρειαζόμαστε αρωγό και σύμμαχο την πολιτεία σε όλες τις πρωτοβουλίες μας, ειδικά σε μια χρονιά, όπως η φετινή που ανακηρύχθηκε ως «Έτος Στοματικής Υγείας».