Αλλαγές στη διαχείριση των κλινικών μελετών

Αλλαγές στη διαχείριση των κλινικών μελετών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή αναστάτωση μεταξύ των πανεπιστημιακών γιατρών έχει προκαλέσει προσχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης για τις κλινικές μελέτες, που φέρεται να έχει διαρρεύσει από το υπουργείο Υγείας. Στο επίμαχο κείμενο-προσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη για την αλλαγή του φορέα οικονομικής διαχείρισης των κλινικών μελετών οι οποίες διεξάγονται σε πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΣΥ, από τα πανεπιστήμια που είναι σήμερα, στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Οπως σχολίαζαν στην «Κ» πανεπιστημιακοί γιατροί, μια τέτοια εξέλιξη αφενός στερεί από τα πανεπιστήμια ένα σημαντικό έσοδο, αφετέρου θα οδηγήσει σε απώλεια κλινικών μελετών από τη χώρα.

Η βασική «φιλοσοφία» του κειμένου-προσχεδίου ΚΥΑ που έχει διαρρεύσει είναι η θέσπιση πιο πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων στους αρμόδιους φορείς για την έγκριση των κλινικών μελετών. Αλλωστε, η Ελλάδα υπολείπεται σοβαρά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις κλινικές μελέτες, ακριβώς λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών που ισχύουν. Ετσι, όταν το Βέλγιο είχε το 2013 έσοδα από κλινικές μελέτες, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, η χώρα μας είχε μόλις 80 εκατ. ευρώ.

Το σημείο, ωστόσο, του κειμένου-προσχεδίου που προβλημάτισε τους πανεπιστημιακούς είναι αυτό που αναφέρει ότι «η οικονομική διαχείριση των κλινικών μελετών που πραγματοποιούνται σε δομές υγείας του ΕΣΥ, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών ερευνητών, γίνεται μόνο μέσω του ΕΛΚΕΑ» (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας και Ανάπτυξης που έχουν όλες οι Υγειονομικές Περιφέρειες). Σημειώνεται ότι το 80% των κλινικών μελετών στην Ελλάδα διεξάγονται σε πανεπιστημιακές κλινικές σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και η οικονομική διαχείριση των σχετικών κονδυλίων γίνεται μέσω των ειδικών λογαριασμών (ΕΛΚΕ) των Πανεπιστημίων. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό παρακράτησης υπέρ ΕΣΥ είναι 15%.

Σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς, οι συνέπειες, εάν όντως ισχύσει η διάταξη που αναφέρεται στο προσχέδιο, είναι ότι οι ΕΛΚΕ των πανεπιστημίων θα στερηθούν ένα πολύ σημαντικό έσοδο, το οποίο χρησιμοποιείται τώρα και για τη λειτουργία των πανεπιστημίων που υποχρηματοδοτούνται. Επιπλέον, εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν οι Υγειονομικές Περιφέρειες είναι σε θέση, από πλευράς υποδομών και εμπειρίας, να υποστηρίξουν τις κλινικές μελέτες, «όπου ο ανταγωνισμός σε ταχύτητα, ποιότητα και αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι σε διεθνές επίπεδο». Παραθέτοντας δε το «κακό» παράδειγμα των αμοιβών των γιατρών για τα απογευματινά ιατρεία, η καταβολή των οποίων καθυστερεί ακόμα και δύο έτη, οι πανεπιστημιακοί γιατροί εκφράζουν φόβους ότι το ίδιο θα συμβεί και με τα κονδύλια για τις κλινικές μελέτες, με αποτέλεσμα οι πανεπιστημιακές κλινικές να οδηγηθούν σε ασφυξία. Οπως εξηγούν, «οι περισσότερες πανεπιστημιακές κλινικές χρησιμοποιούν τα χρήματα των μελετών για να υποστηρίξουν το κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό πρόγραμμά τους, προσλαμβάνοντας νέους, άκρως εξειδικευμένους και κατ’ εξοχήν ικανούς γιατρούς που, εάν δεν είχαν αυτή την εργασία, θα είχαν φύγει για το εξωτερικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή