Το παιχνίδι του εμβολιασμού

Το παιχνίδι του εμβολιασμού

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και αν τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα μεταδοτικών ασθενειών, που για δεκαετίες είχαν σχεδόν εξαφανιστεί –όπως συνέβη πρόσφατα στην Ντίσνεϊλαντ της Καλιφόρνιας, όπου 145 παιδιά προσβλήθηκαν από ιλαρά τον περασμένο Δεκέμβριο– δεν αρκούν για να μεταπείσουν τους συνήθως μορφωμένους και ευκατάστατους «αρνητές» των εμβολίων, ένα έξυπνο και απρόσμενα εθιστικό διαδικτυακό παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει τους αναποφάσιστους να συλλάβουν τη σημασία του εμβολιασμού στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση των επιδημιών. Το «Vax!» δημιουργήθηκε από τη Salathe Group, που ιδρύθηκε από τον καθηγητή Βιολογίας Marcel Salathe και δραστηριοποιείται στον τομέα της ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα υγείας με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ψυχαγωγικό, διδακτικό και δωρεάν, το παιχνίδι είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα vax.herokuapp.com, συνοδευόμενο από πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία ανοσοποίησης ενός πληθυσμού και τον τρόπο μετάδοσης διαφόρων ασθενειών. Στη συνέχεια οι χρήστες μπορούν είτε να παρακολουθήσουν ένα βίντεο «εκμάθησης» είτε να επιλέξουν το πρώτο από τα τρία επίπεδα δυσκολίας και να επιχειρήσουν να αποτρέψουν μια επιδημία, αρχικά εμβολιάζοντας έναν αριθμό ατόμων και, αν χρειαστεί, θέτοντας τους νοσούντες ή τον κοινωνικό περίγυρό τους σε καραντίνα. Το «πρόβλημα» είναι πως τα μέλη του πληθυσμού συνδέονται μεταξύ τους μέσω ενός σύνθετου δικτύου διαπροσωπικών σχέσεων, επομένως μόνο ο στοχευμένος εμβολιασμός των πιο «κοινωνικών» ατόμων από διαφορετικές ομάδες μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Φυσικά, η υπόθεση περιπλέκεται πολύ περισσότερο όταν ανάμεσά τους υπάρχουν «αρνητές»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή