«Παιχνίδια μικροβίων» στο TED από τον Γκέιτς

«Παιχνίδια μικροβίων» στο TED από τον Γκέιτς

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα εικονικό νοσοκομείο για πάσχοντες από Εμπολα παρουσίασε ο Μπιλ Γκέιτς στο συνέδριο TED, με σκοπό την ενημέρωση για την ανάγκη προετοιμασίας έναντι της νόσου. Ο «κ. Microsoft» τόνισε ότι πρέπει να πραγματοποιούνται «παιχνίδια μικροβίων και όχι παιχνίδια πολέμου», προκειμένου να εκπαιδευτούν γιατροί και νοσηλευτές που θα αποτελέσουν τη δύναμη άμεσης επέμβασης, αλλά και να αποκαλυφθούν προβλήματα και κενά που υπάρχουν στις άμυνές μας. «Η επιδημία Εμπολα ήταν απλώς μια αφύπνιση για να προετοιμαστούμε», επισήμανε ο Μπιλ Γκέιτς κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, που πραγματοποιείται στο Βανκούβερ. «Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούμε, δεν υπάρχει λόγος να σωρεύουμε κονσέρβες στο υπόγειο, αλλά πρέπει να ετοιμαζόμαστε».

Μια αίθουσα του συνεδρίου είχε μετατραπεί σε «εικονικό νοσοκομείο» για ασθενείς με Εμπολα και οι σύνεδροι μπορούσαν να δουν ιδίοις όμμασι τα προληπτικά μέτρα και την εντατική προετοιμασία των ιατρών. Ο Μπιλ Γκέιτς τόνισε ότι η νέα παγκόσμια απειλή είναι «τα μικρόβια, όχι οι πύραυλοι», προσθέτοντας ότι χρειαζόμαστε στρατό «μαχητών των επιδημιών», που θα είναι έτοιμος για ταχεία ανάπτυξη σε συντονισμό με στρατιωτικές δυνάμεις.

«Το κόστος δημιουργίας μιας δύναμης άμεσης επέμβασης θα είναι αμελητέο συγκριτικά με τα τρισ. δολ. που κοστίζει μια πραγματική επιδημία όσον αφορά τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται και τη ζημία στην παγκόσμια οικονομία», επισήμανε ο Γκέιτς. «Ενα από τα βασικά προβλήματα είναι η έλλειψη κινήτρων για επένδυση στη παρασκευή εμβολίων, καθώς αυτές οι ασθένειες εμφανίζονται στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου τα χρήματα για την υγεία είναι λιγοστά», τόνισε ο επιδημιολόγος Σεθ Μπέρκλεϊ, επικεφαλής της παγκόσμιας πρωτοβουλίας εμβολιασμού GAVI.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή