Αλλαγές στην Υγεία τον Ιούνιο

Αλλαγές στην Υγεία τον Ιούνιο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον ερχόμενο Ιούνιο έχει θέσει ως «ορόσημο» το υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση μιας σειράς αλλαγών στον χώρο της Υγείας, που αφορούν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, τα νοσοκομεία και τα φάρμακα. Χθες, ο υπουργός, Παν. Κουρουμπλής, προανήγγειλε την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο υπ. Υγείας, την ερχόμενη εβδομάδα, απ’ όπου ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει προσλήψεις για την ενδυνάμωση του ΕΣΥ και τα νέα μέτρα για την Υγεία. Ο υπουργός, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι «το σύστημα Υγείας είναι σε πλήρη κατάρρευση» και επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς, όπως είπε, «επί πέντε χρόνια το σύστημα έμεινε χωρίς αιμοδότηση και χωρίς υποστήριξη». Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι τον ερχόμενο Ιούνιο θα αλλάξει το σύστημα που αφορά στις επισκέψεις σε ιατρεία του ΕΣΥ (ΠΕΔΥ και νοσοκομεία), καθώς θα έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού ηλεκτρονικά, ενώ τον ίδιο μήνα αναμένεται να είναι έτοιμος και ο «ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος».

Οσον αφορά στη νέα φαρμακευτική πολιτική, ο υπουργός έχει δεσμευθεί να παραδώσει σύντομα στα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο την πρότασή του (κλιμακωτά ποσοστά συμμετοχής ανάλογα με το εισόδημα των πολιτών), την αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων στην ελληνική αγορά και την αύξηση των επενδύσεων στη χώρα μας στον τομέα του φαρμάκου (παραγωγή φαρμάκου και κλινικές μελέτες). Αναφορικά με τα γενόσημα, ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για αλλαγή της υποχρέωσης συνταγογράφησης μόνο με βάση τη δραστική ουσία (η χρήση γενοσήμων δεν ξεπερνά το 20%). Για το θέμα αυτό, όπως είπε, υπάρχει συνεργασία και με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Εν τω μεταξύ, το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου εκτιμάται ότι θα έχουν αποπληρωθεί οι δεδουλευμένες εφημερίες και υπερωρίες γιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ των ετών 2012, 2013 και 2014, ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο αν. υπουργός Α. Ξανθός, ο οποίος επικαλέσθηκε γραφειοκρατικά προβλήματα για το ότι δεν κατέστη δυνατή η άμεση αποζημίωση μέρους των οφειλομένων, για την οποία είχε δεσμευθεί την Πέμπτη, σε συνάντηση που είχε με γιατρούς του Κρατικού Νίκαιας (οι οποίοι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας).

Κινητοποιήσεις ξεκινούν την ερχόμενη Πέμπτη και οι γιατροί και εργαζόμενοι στο Αττικόν, που περιγράφουν μια τραγική κατάσταση στο νοσοκομείο όπου η πληρότητα καταγράφεται στο 130% τα τελευταία χρόνια, ενώ η εικόνα των ράντζων στους διαδρόμους είναι μόνιμη. «Διασωληνωμένοι στον διάδρομο, οξυγονοθεραπεία στον διάδρομο, αιμορραγίες στον διάδρομο. Γίναμε νοσοκομείο του διαδρόμου» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους. Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 2/4 στάση εργασίας, από 1 μ.μ. – 5 μ.μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή