Αισιοδοξία για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ

Αισιοδοξία για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πιθανή αιτία που προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ υποστηρίζουν ότι εντόπισαν Αμερικανοί ερευνητές που πραγματοποιήσαν πειράματα σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια. Τώρα αισιοδοξούν ότι θα καταστεί εφικτή η πρόληψη της εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου μέσω ενός πειραματικού αντικαρκινικού φαρμάκου.

Τα ευρήματα των επιστημόνων του πανεπιστημίου Ντιούκ δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Neuroscience και είναι εντυπωσιακά, καθώς θέτουν εν αμφιβόλω την προσέγγιση που επιχειρείτο μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι στα ποντίκια στα οποία είχε προκληθεί Αλτσχάιμερ, κάποια κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που προστατεύουν τον εγκέφαλο αρχίζουν να καταναλώνουν μη φυσιολογικά ένα θρεπτικό υλικό: την αργινίνη. Αν παρεμποδιστεί αυτή η διαδικασία, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται με τη χορήγηση της διφλουορομεθυλορνιθίνης (DFMO), είναι δυνατόν να προληφθεί η απώλεια μνήμης και η σώρευση πρωτεϊνικών συσσωματώσεων που είναι γνωστές ως πλάκες β αμυλοειδούς.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, στα οποία οι ερευνητές είχαν αντικαταστήσει σημαντικά γονίδια, ώστε το ανοσοποιητικό τους σύστημα να έχει ομοιότητες με το ανθρώπινο.

Η δρ Κάρολ Κόλτον, καθηγήτρια Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ντιούκ και συντάκτρια της έκθεσης, επισήμανε ότι αν πράγματι η κατανάλωση της αργινίνης είναι τόσο σημαντική στην εξέλιξη της νόσου, τότε πιθανώς μπλοκάροντας τη διαδικασία, να μπορούμε να αντιστρέψουμε τον εκφυλισμό του εγκεφάλου.

Οι ειδικοί πίστευαν ώς σήμερα ότι ο εγκέφαλος απελευθερώνει κάποια μόρια που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας βλάβες σε αυτόν. Ωστόσο, η τελευταία μελέτη διαπίστωσε ενισχυμένη έκφραση των γονιδίων που διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ενας εκ των συντακτών της μελέτης, ο Μάθιου Καν χαρακτήρισε εντυπωσιακά τα επιστημονικά συμπεράσματα, καθώς μέχρι σήμερα οι ειδικοί που μελετούν την ασθένεια δεν πίστευαν ότι κατά την εμφάνιση της νόσου καταστέλλεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στα ποντίκια χορηγήθηκε το φαρμακευτικό σκεύασμα DFMO, προκειμένου να παρεμποδίσει τη δράση της αργινάσης και αυτό, όπως αποδείχθηκε, τα έκανε να αποδίδουν καλύτερα στα τεστ μνήμης. «Αυτό υποδεικνύει ότι αν μπορέσεις να μπλοκάρεις τη διαδικασία της απώλειας αμινοξέος, μπορείς να προστατεύσεις, το ποντίκι τουλάχιστον, από το Αλτσχάιμερ» κατέληξε ο δρ Καν και η δρ Κόλτον προσέθεσε ότι στην πραγματικότητα με αυτή τη μελέτη ανοίγουν νέοι δρόμοι προσέγγισης της ασθένειας, ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο που βρισκόμαστε σήμερα όσον αφορά την πρόληψη και θεραπεία του Αλτσχάιμερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή