Το διαζύγιο βλάπτει την υγεία των γυναικών

Το διαζύγιο βλάπτει την υγεία των γυναικών

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι γυναίκες που έχουν χωρίσει μία φορά και οι άνδρες που έχουν χωρίσει τουλάχιστον δύο φορές, κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν έμφραγμα, σε σχέση με όσους παραμένουν παντρεμένοι, αναφέρει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Σύμφωνα με το Reuters, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάθιου Ντιπρέ του Ινστιτούτου Κλινικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Ντιούκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes», ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 15.000 άτομα, ηλικίας 48 ώς 80 ετών, για μία περίοδο 18 ετών, στη διάρκεια της οποίας οι 1.211 έπαθαν έμφραγμα.

Στο ίδιο διάστημα πάνω από το 1/3 των ανδρών και γυναικών είχε τουλάχιστον ένα διαζύγιο. Οπως έδειξε η ανάλυση, πιο πιθανό ήταν το έμφραγμα για τις χήρες και τους χήρους, σε σχέση με τους παντρεμένους. Οι γυναίκες με ένα διαζύγιο ήταν κατά μέσο όρο 24% πιθανότερο να πάθουν έμφραγμα σε σχέση με τις παντρεμένες γυναίκες, ενώ οι άνδρες που είχαν χωρίσει τουλάχιστον δύο φορές είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος κατά 77%. Αντίθετα από τις γυναίκες, για τους άνδρες ο κίνδυνος εμφράγματος αυξάνεται μόνο μετά το δεύτερο διαζύγιο και όχι από το πρώτο.

Ο λόγος για τον οποίο το διαζύγιο πέφτει πιο «βαρύ» στις γυναίκες δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαίνεται πως μία χωρισμένη γυναίκα επιβαρύνει περισσότερο την υγεία της από ό,τι ένας χωρισμένος άνδρας, κυρίως εξαιτίας μεγαλύτερου συναισθηματικού στρες ή συχνότερης καταφυγής σε ανθυγιεινές συνήθειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή