Μείωση κόστους εξετάσεων βάσει του… Βορρά

Μείωση κόστους εξετάσεων βάσει του… Βορρά

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση της τάξης του 20% καταγράφεται στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις τους δύο πρώτους μήνες του 2015, γεγονός που εκτιμάται ότι σχετίζεται με την εφαρμογή των «κατευθυντήριων οδηγιών» στη συνταγογράφηση προληπτικών εξετάσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, τον περασμένο Ιανουάριο η δαπάνη διαμορφώθηκε στα 39 εκατ. ευρώ έναντι 50 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2014, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο η δαπάνη ήταν 42,6 εκατ. ευρώ έναντι 53 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

Την ίδια στιγμή, ο ΕΟΠΥΥ έχει ξεκινήσει διαπραγμάτευση για την ανακοστολόγηση διαγνωστικών πράξεων, ώστε να μειώσει περαιτέρω το κόστος. Τα επιχειρήματα του ΕΟΠΥΥ στη διαπραγμάτευση είναι το κόστος των αντίστοιχων εξετάσεων σε Γερμανία και Σουηδία, που είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την Ελλάδα. Ενδεικτικά, στη χώρα μας η γενική εξέταση αίματος αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ με 2,88 ευρώ, έναντι 1,48 ευρώ στη Σουηδία και 1,1 ευρώ στη Γερμανία. Μία εξέταση αίματος για ταχύτητα καθιζήσεως ερυθρών αιμοσφαιρίων ΤΚΕ κοστολογείται στην Ελλάδα 1,76 ευρώ έναντι 1,48 στη Σουηδία και 0,25 στη Γερμανία. Ο προσδιορισμός του φυλλικού οξέος κοστολογείται στην Ελλάδα 7,16 ευρώ, στη Σουηδία 2,91 ευρώ και στη Γερμανία 5,4 ευρώ, η εξέταση για τα τριγλυκερίδια αίματος έχει τιμή ασφαλιστική 3,49 ευρώ, όταν η τιμή της στη Σουηδία είναι 0,43 ευρώ και στη Γερμανία 0,25 ευρώ, και ο προσδιορισμός σακχάρου αίματος-γλυκόζης είναι 2 ευρώ, όταν στη Σουηδία είναι 0,43 ευρώ και στη Γερμανία 1,6 ευρώ.

Στον αντίποδα είναι οι απεικονιστικές εξετάσεις, οι οποίες στην Ελλάδα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ είτε με χαμηλότερες είτε με ίδιες τιμές σε σχέση με τη Γερμανία και τη Σουηδία. Π.χ., μία μαγνητική τομογραφία αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ ανάλογα με τη συσκευή από 135 έως 180 ευρώ, ενώ στη Γερμανία κοστολογείται από 107 έως 215 ευρώ, ανάλογα με την ανατομική περιοχή στην οποία γίνεται, και στη Σουηδία η τιμή της μπορεί να φτάσει και τα 730 ευρώ. Οι τιμές σε Σουηδία και Γερμανία, με τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε αυτές τις χώρες, είναι μεταξύ των στοιχείων που αξιολόγησε ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να καταλήξει στην πρότασή του για την ανακοστολόγηση των εξετάσεων, την οποία έχει ήδη αποστείλει στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Η πρόταση αφορά μία γενναία μείωση των τιμών στις πιo «δαπανηρές» για τον ΕΟΠΥΥ εξετάσεις (μειώσεις που μπορεί να φτάσουν το 60%) και οριζόντια μικρή μείωση της τάξης του 5% στις τιμές των υπoλοίπων. Σύμφωνα δε με τους υπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ, η προτεινόμενη ανακοστολόγηση θα έχει ως αποτέλεσμα ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην πρόταση του ΕΟΠΥΥ αντιδρούν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Γεώργιος Βουγιούκας, «δεν υπάρχει ανακοστολόγηση, αλλά υποκοστολόγηση των εξετάσεων, αφού προτείνονται μόνο μειώσεις στις τιμές», και κατηγορεί τον ΕΟΠΥΥ ότι συγκρίνει ανόμοιες καταστάσεις. Ειδικά για το ζήτημα των πολύ χαμηλότερων τιμών στη Γερμανία, επισημαίνει ότι τα εργαστήρια εκεί έχουν πολύ μεγαλύτερο όγκο δουλειάς (με δεδομένο ότι ο πληθυσμός είναι 80 εκατομμύρια), ενώ οι τιμές των αντιδραστηρίων που προμηθεύονται τα εργαστήρια είναι 2-3 φορές χαμηλότερες σε σχέση με τη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι η ανακοστολόγηση είναι το «τρίτο» βήμα που επιχειρεί να κάνει ο ΕΟΠΥΥ για τη μείωση της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων, που αποτέλεσε πέρυσι τη μεγάλη «μαύρη τρύπα» για τον Οργανισμό. Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης της δαπάνης ήταν οι «κατευθυντήριες οδηγίες» για προληπτικές εξετάσεις, ενώ ακολούθησαν οι «κόφτες» στον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων που μπορεί να συνταγογραφεί ένας γιατρός ανά παραπεμπτικό, οι οποίοι ωστόσο ενσωματώνονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με το «σταγονόμετρο» (προς το παρόν έχουν μπει «κόφτες» μόνο για τους ουρολόγους και τους ΩΡΛ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή