Q & A: Αεροπορικά ταξίδια και γρίπη

Q & A: Αεροπορικά ταξίδια και γρίπη

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω την πιθανότητα να αρρωστήσω όντας «παγιδευμένος» μέσα σε ένα αεροπλάνο με έναν συνεπιβάτη που φτερνίζεται και βήχει;

Μπορείς να αναθαρρήσεις. Μέσα σε ένα αεροπλάνο δεν κολλούν όλοι οποιαδήποτε ασθένεια μεταδίδεται από εκείνους που φτερνίζονται. Εάν όμως είσαι ιδιαίτερα κοντά σε κάποιον ασθενή, μπορείς πιθανώς να ζητήσεις να μεταφερθείς σε μία θέση μακριά του. Ερευνα που δημοσιεύθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ προτείνει ότι μία απόσταση μόλις λίγων σειρών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο.

Από μία μικρή έρευνα που διεξήχθη σε επιβάτες δύο πολύωρων πτήσεων που μετέφεραν ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από τη γρίπη Η1Ν1 το 2009, την χρονιά του ξεσπάσματος της επιδημίας της γρίπης των χοίρων, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται κατά 7,7% για τους επιβάτες που απέχουν μόλις δύο θέσεις από τους ανθρώπους με τα συμπτώματα. Εάν οι επιβάτες βρίσκονται απλά στην ίδια σειρά ή μέχρι δύο σειρές μακριά, ο κίνδυνος αυξάνονταν μόνο κατά 3,6%.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία μάσκα προσώπου που καλύπτει τη μύτη και το στόμα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών η μάσκα προσώπου τύπου Ν95, η οποία φιλτράρει το 95% των σωματιδίων, έχει αποδειχθεί πειραματικά ότι είναι έως και 90% αποτελεσματική στην αποτροπή μιας μόλυνσης. Ακόμα και μία λιγότερο αποτελεσματική μάσκα θα ήταν χρήσιμη σε ένα αεροπορικό ταξίδι, σύμφωνα με αποτελέσματα από τη μελέτη του ιού Η1Ν1 σε κάποια άλλη διεθνή πτήση.

Επίσης, δεν μεταδίδονται όλες οι ασθένειες μέσω του αέρα. Η καθιερωμένη σύσταση για το συχνό πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή επαφής αυτών με τη μύτη και τα μάτια παρέχει μεγάλη προστασία μέσα στο αεροπλάνο. Τέλος, μπορείς να έχεις επίσης μαζί σου απολυμαντικά μαντιλάκια για να καθαρίσεις επιφάνειες όπως το ατομικό σου τραπεζάκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή