ΥΓΕΙΑ

Η εμπορική ονομασία θα αναγράφεται ξανά στις συνταγές

i-emporiki-onomasia-tha-anagrafetai-xana-stis-syntages-2080470

Την «κυριαρχία» των γιατρών στη φαρμακευτική αγορά διευρύνει το υπουργείο Υγείας, που πλέον επιτρέπει την αναγραφή της εμπορικής ονομασίας γενόσημων φαρμάκων στην ηλεκτρονική συνταγή ως «προτεινόμενων» από τον συνταγογραφούντα. Η ισχύς της συγκεκριμένης παρέμβασης ξεκίνησε –σύμφωνα με ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης– την περασμένη Δευτέρα και χαροποίησε ιδιαίτερα τους γιατρούς, που πλέον αναμένουν επέκτασή της και σε πρωτότυπα φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, στοχεύοντας στην «ολική ανατροπή» του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία.

Η ΗΔΙΚΑ ενημερώνει τους γιατρούς ότι μπορούν πλέον να προτείνουν την εμπορική ονομασία γενοσήμων φαρμάκων επί της συνταγής. Οπως εξήγησε, μάλιστα, στην «Κ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, δίπλα από τη δραστική ουσία μπορεί να γράψει κάποιος σε παρένθεση την εμπορική ονομασία. Η ΗΔΙΚΑ διευκρινίζει ότι «η πρόταση της εμπορικής ονομασίας δεν αποτελεί “συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία”» καθώς και ότι δεν δεσμεύει τον φαρμακοποιό ή τον ασθενή στην εκτέλεση της συνταγής. Ωστόσο, αποτελεί κοινό τόπο ότι εάν ο γιατρός προτείνει συγκεκριμένο σκεύασμα, δεν είναι εύκολο να το αλλάξει ούτε ο φαρμακοποιός, ούτε ο ίδιος ο ασθενής.

Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην «Κ», χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως μια «παρότρυνση» για την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων, που στην Ελλάδα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δεν ξεπερνά το 20%, όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης φτάνει το 70% και το 80%. «Είναι μια έμμεση βοήθεια για τα γενόσημα» τόνισε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι προβλέπεται ως δυνατότητα από τον αρχικό νόμο του 2012 για τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας. Στην ερώτηση εάν η παρέμβαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για να τεθούν συγκεκριμένοι ποσοστιαίοι «στόχοι» στα γενόσημα που γράφουν οι γιατροί, ο κ. Κουρουμπλής, εξέφρασε την αμφιβολία του για το αν θα μπορεί να «δουλέψει αυτό το μοντέλο στην Ελλάδα». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι με στόχο την αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθεί η συμμετοχή των πολιτών στη φαρμακευτική δαπάνη, από 25% στο 15%, όταν προτιμούν τα γενόσημα έναντι των πρωτοτύπων. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, για τη μείωση θα λαμβάνονται υπ’ όψιν εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η μείωση της συμμετοχής εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κατά 40 εκατ. ευρώ, τα οποία εξετάζεται να καλυφθούν από αλλαγές στα rebate (εκπτώσεις) των φαρμακευτικών εταιρειών. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας θα είναι έτοιμο να παρουσιάσει την πολιτική του στο φάρμακο περίπου στα μέσα Μαΐου.

Η δυνατότητα αναγραφής της εμπορικής ονομασίας φαρμάκων, έστω και ως πρόταση, βρήκε σύμφωνους τους γιατρούς, ενώ κινείται στην κατεύθυνση που θέλει γενικά η φαρμακοβιομηχανία. Αλλωστε, το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία έχει χαρακτηριστεί ως αποτυχημένο από την Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), που υποστηρίζει ότι ευνοεί τα εισαγόμενα φάρμακα και την υποκατάσταση από ακριβότερα σκευάσματα.