Αντηλιακή προστασία… μηδέν

Αντηλιακή προστασία… μηδέν

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία στα δέκα δεν χρησιμοποιούν πάντα αντηλιακό και έξι στα δέκα δεν φορούν πάντα καπέλο όταν κυκλοφορούν στον ήλιο. Σχεδόν τα μισά δεν συνηθίζουν να κάθονται στη σκιά όταν βρίσκονται στην παραλία. Αλλωστε, ένα στα τρία δηλώνει ότι του αρέσει να έχει μαυρισμένο κορμί. Και σχεδόν έξι στα δέκα έχουν υποστεί ηλιακό έγκαυμα… Αυτή η εικόνα λανθασμένης συμπεριφοράς κατά την έκθεση στον ήλιο απαντάται σε παιδιά ηλικίας 9-13 ετών στην ηλιόλουστη Ελλάδα. Και καταδεικνύει την ανάγκη για την «επιμόρφωση» των Ελλήνων όσον αφορά τη σωστή τους σχέση με τον ήλιο από μικρή ηλικία.

Η επιμόρφωση αυτή είναι επιτακτική, με δεδομένο ότι η συχνότητα εμφάνισης δερματικών καρκίνων, σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξάνεται. Κάθε χρόνο παγκοσμίως, καταγράφονται περισσότερα από δύο εκατομμύρια νέα περιστατικά, εκ των οποίων 130.000 είναι μελάνωμα. Στην Ευρώπη προσβάλλονται από την ασθένεια 12 γυναίκες και 6 άνδρες ανά 100.000 κατοίκους, ενώ η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων φτάνει και το 8%. Η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την αλλαγή στη συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο και κυρίως την ηλιοθεραπεία. Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, τα δύο τρίτα των περιπτώσεων κακοήθους μελανώματος οφείλονται στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση μελανώματος στην ενήλικη ζωή είναι τα ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης, «μέσα από πρόσφατες μελέτες σε παιδιά και εφήβους –στον νομό Κορινθίας–, της επιστημονικής μας ομάδας στο πανεπιστήμιο, οι οποίες διεξήχθησαν έπειτα από πρωτοβουλία της δρος Μαρίας Σαρίδη, φαίνεται ότι οι γνώσεις τόσο των εφήβων 15-18 ετών όσο και των μαθητών μικρότερης ηλικίας για την αντηλιακή προστασία δεν είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά, όσον αφορά στους εφήβους, μόνο το 37,9% ανέφερε ότι γνωρίζει τι είναι το μελάνωμα και το 30% τι είναι η υπεριώδης ακτινοβολία, ενώ το 80% δεν γνωρίζει ότι το ηλιακό έγκαυμα αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την ανάπτυξη κακοήθους μελανώματος στο μέλλον». Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 16% των εφήβων αναφέρει ότι ο ήλιος είναι το ίδιο επικίνδυνος τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Αναφορικά με τη στάση των μικρότερων μαθητών (9-13 ετών) απέναντι στον ήλιο, το 72% των παιδιών αναφέρει ότι χρησιμοποιεί πάντα αντηλιακό, με το 34,5% να μη γνωρίζει τον δείκτη προστασίας που χρησιμοποιεί, και μόνο το 46% δήλωσε ότι συνηθίζει να προστατεύεται στη σκιά στην παραλία και το 40% ότι φοράει πάντα καπέλο στον ήλιο. Ως απόλυτα λογική συνέπεια, το 42% των εφήβων και το 56% των μικρότερων μαθητών έχουν υποστεί ηλιακό έγκαυμα.

Συντονισμένες δράσεις

«Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η αντηλιακή προστασία αποτελεί έναν παραμελημένο τομέα, που άπτεται της αγωγής υγείας στην Ελλάδα σήμερα», τονίζει ο κ. Σουλιώτης. Και διευκρινίζει ότι «στα σχολεία παρατηρείται ότι δεν παρέχονται επαρκείς πληροφορίες σε κανένα επίπεδο εκπαίδευσης για την ηλιακή ακτινοβολία και τα μέτρα αντηλιακής προστασίας που πρέπει κάποιος να λαμβάνει. Ετσι, η λήψη αντιηλιακής προστασίας κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς επαφίεται στην καλή διάθεση και την πιθανή ορθή ενημέρωση των εκπαιδευτικών. Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής ή κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, δεν υπάρχει σαφής οδηγία για συγκεκριμένα μέτρα (καπέλο, αντηλιακό, κ.λπ.). Οι γονείς, πάλι, εφαρμόζουν κάποια μέτρα εφόσον είναι σωστά ενημερωμένοι και έχουν αποκτήσει κατάλληλη κουλτούρα και γνώση, λαμβάνοντας πληροφορίες κυρίως από τα ΜΜΕ». Σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, η αντηλιακή προστασία είναι μια διαδικασία που πρέπει να ενταχθεί στην κουλτούρα όλων και να εφαρμόζεται από πολύ μικρή ηλικία. Οπως τονίζει, «ο σχεδιασμός και η ενεργοποίηση συντονισμένων και συστηματικών ενημερωτικών δράσεων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και σχολικής ζωής θα συντελέσει στη βελτίωση των γνώσεων και στην αλλαγή της στάσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή