Βιβλιάρια υγείας σε ανασφάλιστους μέσω των ΚΕΠ

Βιβλιάρια υγείας σε ανασφάλιστους μέσω των ΚΕΠ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η απόφαση αφορά τη χορήγηση βιβλιαρίων υγείας σε όλους τους ανασφάλιστους Ελληνες και αλλοδαπούς που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, στους αιτούντες άσυλο, καθώς και σε εγκύους και σε παιδιά ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος. Τα βιβλιάρια θα είναι τα «διαβατήριά τους» για δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Εδώ και δέκα ημέρες έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου υπουργικής απόφασης και, μετά την απαραίτητη σχετική επεξεργασία, σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών από τα συναρμόδια υπουργεία. Ο αρχικός στόχος του υπουργείου είναι να ξεκινήσει η χορήγηση των βιβλιαρίων υγείας από τον ερχόμενο μήνα.

Το βιβλιάριο υγείας ανασφάλιστων θα χορηγείται μέσω των ΚΕΠ, ενώ με αυτό οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση σε ιατρική κλινική εξέταση, παρακλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις και νοσηλεία σε δημόσιες μονάδες υγείας καθώς και σε φάρμακα. Οι αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση του βιβλιαρίου υγείας ανασφάλιστου θα κατατίθενται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ωστόσο την απόφαση για τη χορήγησή του θα λαμβάνει η υπηρεσία πρόνοιας του οικείου δήμου, στην οποία θα αποστέλλονται τα δικαιολογητικά από τα ΚΕΠ.

Το υπουργείο Υγείας υπολογίζει ότι οι ανασφάλιστοι που υπάρχουν στη χώρα μας και που ευνοούνται από το νέο θεσμικό πλαίσιο ανέρχονται σε 2.500.000, αριθμός που διογκώθηκε σε αυτά τα επίπεδα τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης. Πολλοί από τους ανασφάλιστους «ακούμπησαν» αυτά τα χρόνια σε κοινωνικά ιατρεία. Είναι ενδεικτικός ο «απολογισμός» λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της «Αποστολής» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που συμπλήρωσε τριάμισι χρόνια προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, έγινε διάγνωση και θεραπεία σε χιλιάδες ασθενείς σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα, το ιατρείο έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 31.500 ιατρικές επισκέψεις, ενώ καθημερινά περισσότεροι από 100 ασθενείς περνούν το κατώφλι του, και χορηγούνται περισσότερα από 300 φάρμακα.

Μάλιστα, τριάμισι χρόνια τώρα έχουν συγκεντρωθεί 1.500 εκατομμύρια φάρμακα με τη δράση του ΣΚΑΪ «Ολοι μαζί μπορούμε», κάποια εκ των οποίων παραδόθηκαν ακόμη και σε δημόσια νοσοκομεία για τη στήριξη ανασφάλιστων.

Ειδικότερα, 24 κούτες παραδόθηκαν σε πέντε νοσοκομεία και συγκεκριμένα στα «Ελπίς», «Αττικόν» – Γ΄ Παιδιατρική Κλινική, Κεφαλληνίας «Σωτηρία» – Ογκολογική Κλινική (υλοποιεί πρόγραμμα για την εξυπηρέτηση ανασφάλιστων ογκολογικών ασθενών) και «Αγιοι Ανάργυροι».

Δεκαπέντε κούτες φάρμακα παραδόθηκαν σε τέσσερα Κέντρα Υγείας (Σταυρούπολης Ξάνθης, Ροδολίβους Σερρών, Ληξουρίου και Αργοστολίου Κεφαλληνίας) και 27 κούτες φάρμακα σε πολυδύναμα ιατρεία και αγροτικά ιατρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή