3,4 δισ. ευρώ το κόστος του καπνίσματος

3,4 δισ. ευρώ το κόστος του καπνίσματος

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καλυμμένη τη μεγαλύτερη επιφάνεια του πακέτου με εικονομηνύματα για τις σοβαρές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία θα κυκλοφορούν, σε ένα χρόνο από σήμερα, τα τσιγάρα και στη χώρα μας. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 θα πρέπει και η χώρα μας να εφαρμόσει τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τα προϊόντα καπνού, βασική φιλοσοφία της οποίας είναι να καταστήσει τα πακέτα τσιγάρων μη ελκυστικά για τους καταναλωτές και ειδικά τους νέους. Τα στοιχεία για τις ασθένειες και τους θανάτους που σχετίζονται με το κάπνισμα είναι απογοητευτικά. Αυτήν τη στιγμή εκτιμάται ότι 13 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πάσχουν από σοβαρό νόσημα που σχετίζεται με το κάπνισμα, ενώ κάθε χρόνο η συνήθεια οδηγεί σε 650.000 θανάτους στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Μιχάλης Τουμπής με αφορμή την 31η Μαΐου –Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος– σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι στις ανεπτυγμένες χώρες καπνιστές είναι περίπου το 35% του πληθυσμού και στις αναπτυσσόμενες το 50%. Η Ελλάδα σταδιακά μετακινείται προς την πρώτη κατηγορία σε ό,τι αφορά τους καπνιστές, καθώς πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 34%-38% καπνίζουν, έναντι 42% που ήταν το 2009.

Στη χώρα μας, περίπου το 18,1% των θανάτων σε ενηλίκους ηλικίας άνω των 35 ετών, που καταγράφονται τον χρόνο, αποδίδονται στο κάπνισμα, ενώ συνολικά 19.094 άτομα πεθαίνουν από ασθένειες σχετιζόμενες με αυτό κάθε χρόνο. Οι δαπάνες για παθήσεις σχετιζόμενες με το κάπνισμα αναλογούν στο 14,4% των συνολικών δαπανών υγείας, φτάνοντας περίπου στα 3,4 δισ. ευρώ ετησίως και, όπως ανέφερε ο οικονομολόγος στον Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Κώστας Αθανασάκης, «να χάνουμε λεφτά που μπορούν να προληφθούν εύκολα είναι πολύ μεγάλη πολυτέλεια».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Πνευμονολογίας Χριστίνα Γκράτζιου, η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο, μέσω της εφαρμογής της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας, τη μείωση του αριθμού των καπνιστών στις χώρες-μέλη κατά 2,4 εκατομμύρια σε πέντε χρόνια και περιμένει όφελος ύψους 506 εκατ. ευρώ μόνο από την ετήσια μείωση των εξόδων περίθαλψης. Η ευρωπαϊκή οδηγία αφορά, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση των εικονομηνυμάτων στα πακέτα των τσιγάρων, τα οποία θα πρέπει να καλύπτουν το 65% και των δύο επιφανειών των πακέτων, την απαγόρευση των αρωμάτων στα τσιγάρα καθώς και των μικρών συσκευασιών.

Παράλληλα, οι χώρες της Ευρώπης καλούνται να λάβουν μέτρα για το λαθρεμπόριο, με δεδομένο ότι σε διεθνές επίπεδο ένα στα δέκα τσιγάρα που καταναλώνονται είναι λαθραίο. Ο πρόεδρος της εθνικής επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος, Παναγιώτης Μπεχράκης, χαρακτήρισε την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ως θέμα δημόσιας υγείας και κάλεσε τις υγειονομικές αρχές να αναλάβουν την αντιμετώπισή του, σημειώνοντας ότι οι οικονομικοί παράγοντες, διεθνώς, είναι φίλα προσκείμενοι στο φαινόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή