Η απάντηση στους ακρωτηριασμούς άνω και κάτω άκρων

Η απάντηση στους ακρωτηριασμούς άνω και κάτω άκρων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης έφεραν ένα βήμα πιο κοντά την εποχή όπου η ιατρική «απάντηση» στους ακρωτηριασμούς των άνω και κάτω άκρων θα είναι η ανάπτυξη στο εργαστήριο ενός «αντίγραφου» του μέλους που έχασε ο ασθενής – και μάλιστα από το ίδιο το βιολογικό υλικό του, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να απορριφθεί με τη μεταμόσχευση.

Η ομάδα του νοσοκομείου, αποτελούμενη από χειρουργούς και ειδικούς στην αναγεννητική ιατρική, κατάφερε να δημιουργήσει με επιτυχία στο εργαστήριο ένα πόδι ποντικού που «μιμείται» σε μεγάλο βαθμό την ανατομία του φυσιολογικού άκρου του τρωκτικού. Οι ερευνητές παραδέχονται πως θα χρειαστούν τουλάχιστον μία δεκαετία, για να τελειοποιήσουν την τεχνική που χρησιμοποίησαν και να κάνουν τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Ακόμη όμως κι έτσι, φαίνεται πως είναι βέβαιοι ότι έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για μια επαναστατική θεραπεία, που μέχρι πρόσφατα έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Για την «αναγέννηση» του άκρου του ζώου, οι επιστήμονες ξεκίνησαν με το πόδι ενός αρουραίου-«δωρητή», με το οποίο δημιούργησαν την απαραίτητη «σκαλωσιά» για τον πολλαπλασιασμό των νέων κυττάρων. Η ίδια μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί και από άλλους ερευνητές στο παρελθόν, για τη δημιουργία στο εργαστήριο «ανταλλακτικών» του ήπατος, του νεφρού, των αφτιών και των πνευμόνων. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν είχε ποτέ δοκιμασθεί με επιτυχία στην περίπτωση ενός ποδιού, επειδή αυτό αποτελείται από μία μεγάλη ποικιλία κυττάρων.

Η ομάδα αρχικά επιστράτευσε μια ειδική χημική ουσία, για να απομακρύνει από το πόδι οποιοδήποτε άλλο ζωντανό κύτταρο εκτός από το κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που βοηθά τα αγγεία, τους τένοντες και τους μυς να αποκτήσουν την απαραίτητη τρισδιάστατη δομή τους. Στη συνέχεια, πρόσθεσαν πρόδρομα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων και των μυών, τα οποία προέρχονταν από ένα άλλο πειραματόζωο. Στο μέλλον, το υλικό αυτό θα προέρχεται από τον άνθρωπο για τον οποίο προορίζεται το μόσχευμα, ώστε να εξασφαλίζεται απόλυτη βιοσυμβατότητα.

Για την ανάπτυξη του μοσχεύματος, η «σκαλωσιά» με τα κύτταρα τοποθετήθηκε σε έναν βιοαντιδραστήρα, ο οποίος ανέλαβε την παροχή θρεπτικών συστατικών, οξυγόνου και ηλεκτρικών σημάτων. Ετσι, μέσα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες το άκρο είχε αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που ήταν έτοιμο για δοκιμή. Γι’ αυτό τον σκοπό, το πρόσθεσαν χειρουργικά σε ένα άλλο ακρωτηριασμένο πειραματόζωο, διαπιστώνοντας πως άρχισε να αιματώνεται κανονικά από το σώμα του αρουραίου. Αν και αυτό σημαίνει πως το καινούριο μέλος μεταμοσχεύθηκε με επιτυχία στο πειραματόζωο, όπως αναφέρουν στο άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό Biomaterials, ακόμη δεν έχουν ελέγξει την κινητική του λειτουργία.

Παρόλο που μέχρι σήμερα έχουν γίνει μερικές δεκάδες μεταμοσχεύσεις άκρων σε ασθενείς σε όλο τον κόσμο, για να αποτραπεί η πιθανότητα απόρριψης του ξένου μέλους από τον οργανισμό τους, οι ασθενείς θα πρέπει σε όλη τη ζωή τους να παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Οπως είναι φυσικό, αυτή η πιθανότητα σχεδόν θα εκλείψει, αν η τεχνική τελειοποιηθεί και το μόσχευμα προέρχεται από τα δικά τους κύτταρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή