Αρτηριακή πίεση: το άλυτο μυστήριο του αριθμού της

Αρτηριακή πίεση: το άλυτο μυστήριο του αριθμού της

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από σχεδόν μισό αιώνα ενδελεχών ιατρικών μελετών, οι οποίες έδειξαν ότι τα φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση είναι ικανά να προλάβουν τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά και τον θάνατο, οι ερευνητές συνεχίζουν να μη γνωρίζουν πόσο χαμηλή πρέπει να είναι η ιδανική πίεση του ανθρώπου. «Ολοι γνωρίζουμε ότι η αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι θετική, αλλά δεν ξέρουμε πόσο επιθετικοί πρέπει να είμαστε», λέει ο δρ Μάικλ Λάουερ, επικεφαλής Καρδιαγγειακών Επιστημών στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ.

Σε πρόσφατη μεγάλη έρευνά του, το Ινστιτούτο παρακολουθεί 9.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους υπερτασικούς. Στους μισούς, η ιατρική ομάδα μείωσε τη συστολική πίεση (η πίεση της καρδιάς κατά τη συστολή της) κάτω από το 12, ενώ στους άλλους μισούς κάτω από το 14. Η έρευνα θα μετρήσει όχι μόνο τα ποσοστά εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και νεφροπάθειας στις δύο ομάδες αλλά και τις επιπτώσεις στον εγκέφαλο, για να διαπιστώσει εάν η μειωμένη αρτηριακή πίεση προλαμβάνει την άνοια. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν το 2017.

Τι συμπεράσματα μπορούν, όμως, να εξαχθούν από την περίπτωση του 67χρονου Γκλεν Λόρεντσεν; Ο Λόρεντσεν, ο οποίος εμφάνιζε συστηματικά συστολική πίεση 22 τον Οκτώβριο, πέτυχε να τη μειώσει στο 12 τον Δεκέμβριο. Η ιατρική του ομάδα αναρωτιέται, όμως, αν θα έπρεπε να περιορίσει τη φαρμακευτική αγωγή, επιτρέποντας στην πίεση του ασθενούς να κυμαίνεται γύρω στο 14 με 15, ή να την ενισχύσει, με στόχο τη μείωσή της κάτω από 12.

Μία σχολή σκέψης υποστηρίζει ότι η υπέρταση ωφελεί τους ηλικιωμένους, οδηγώντας μεγαλύτερες ποσότητες αίματος στον εγκέφαλο, ενώ άλλη διατείνεται ότι η υψηλή πίεση τον βλάπτει, προκαλώντας «μικρο-εγκεφαλικά».

Η ασάφεια αυτή προβληματίζει πολλούς ιατρούς. Ο ιατρός του Λόρεντσεν, ο δρ Μάικλ Γκατσιάνο, στο νοσοκομείο Βετεράνων της Βοστώνης και καθηγητής της Ιατρικής του Χάρβαρντ, προτιμά να δίνει έμφαση στη συνολική κλινική εικόνα του ασθενούς, συστήνοντας την απώλεια σωματικού βάρους και την άσκηση, ως μεθόδους ενίσχυσης της επίδρασης των φαρμάκων κατά της υπέρτασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή