Σήμα κινδύνου φαρμακοποιών για σκευάσματα

Σήμα κινδύνου φαρμακοποιών για σκευάσματα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσκολεύει ημέρα με την ημέρα η τροφοδοσία των φαρμακείων με φάρμακα, καθώς όλο και περισσότεροι προμηθευτές τους ζητούν να πληρωθούν μετρητοίς. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, εκτός από την επιβολή πλαφόν στις ποσότητες φαρμάκων που λαμβάνουν, όλο και πληθαίνει ο αριθμός των φαρμακαποθηκών που παραδίδουν σκευάσματα μόνο μετρητοίς, ενώ φαίνεται να έχει δυσκολέψει και η επικοινωνία με τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες για τις απευθείας παραγγελίες σκευασμάτων.

Οπως αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προς τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, «λόγω της παρατεινόμενης αβεβαιότητας, αρχίζουν και πληθαίνουν κρούσματα τα οποία ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ομαλή διακίνηση φαρμάκων στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα, διογκώνεται καθημερινά ο ελλιπής ανεφοδιασμός των φαρμακαποθηκών με φάρμακα, πολλές φαρμακαποθήκες έχουν θεσπίσει πλέον πλαφόν στα χορηγούμενα κουτιά, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των φαρμακαποθηκών που παραδίδουν σκευάσματα μόνο τοις μετρητοίς. Παράλληλα δεχόμαστε καταγγελίες συναδέλφων ότι το τηλεφωνικό κέντρο παραγγελιών αρκετών φαρμακοβιομηχανιών δείχνει κατειλημμένο και δεν απαντά κανείς».

Ο ΠΦΣ, αφού υπενθυμίζει ότι ο τομέας του φαρμάκου λειτούργησε ομαλά και δίχως προβλήματα έως σήμερα, ζητεί από τον υπουργό –με το σκεπτικό «κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν»– συνάντηση εντός της εβδομάδος με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων «για να αποφευχθούν φαινόμενα που θα καταστήσουν προβληματική τη λειτουργία της ήδη βεβαρημένης αγοράς φαρμάκων».

Υπενθυμίζεται ότι τα περιστατικά με φαρμακαποθήκες που ζητούσαν να πληρωθούν μετρητοίς από τα φαρμακεία καταγράφηκαν από την πρώτη ημέρα εφαρμογής των κεφαλαιακών ελέγχων και σταμάτησαν –προσωρινά όπως φάνηκε– με παρέμβαση του υπουργού Υγείας μετά και τις σχετικές καταγγελίες των φαρμακοποιών. Ωστόσο, λόγω της αβεβαιότητας και της έλλειψης ρευστότητας, οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας καταγράφονται νέα «κρούσματα».

Εν τω μεταξύ χθες, ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του επανέλαβε ότι υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά και τόνισε ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να έχουν στοκ φαρμάκων 90 ημερών. Ο κ. Κουρουμπλής σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών τους υπενθύμισε αυτήν τους την υποχρέωση και έλαβε τις δεσμεύσεις τους για την ομαλή τροφοδότηση της αγοράς.

Παράλληλα, ο υπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρο Μητράκο, από τον οποίο ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης συναλλαγών για πρώτες ύλες και φαρμακευτικά προϊόντα από το εξωτερικό για να αναλάβει τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει επιτάχυνση της διαδικασίας. Η έγκριση των συναλλαγών αυτών γίνεται από Ειδική Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ενωση Τραπεζών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία συστάθηκε για τις επείγουσες και αναγκαίες πληρωμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή